I danas i sunce i kiša: Objavljena prognoza do nedjelje

Radiosarajevo.ba
I danas i sunce i kiša: Objavljena prognoza do nedjelje
FOTO: Radiosarajevo.ba / Sarajlije u šetnji gradom
Jutros je u Bosni pretežno oblačno. Lokalno pljuskova i grmljavine ima u sjevernim, sjeveroistočnim i centralnim područjima. U Hercegovini je pretežno sunčano.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 12; Ivan Sedlo i Sokolac 17; Bugojno 19; Bihać, Livno, Sanski Most, Sarajevo i Zenica 20; Bijeljina, Srebrenica i Tuzla 21; Banja Luka, Brčko, Doboj, Gradačac i Prijedor 22; Grude 23; Trebinje 24; Mostar 26°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 946hPa, za 2hPa je veći od normalnog i ne mijenja se.

Bioprognoza: Uz relativno povoljne biometeorološke prilike, sunčane periode i nešto stabilnije vrijeme, tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti. Tokom dana neophodno je provoditi mjere zaštite od vrućine i štetnog UV zračenja. 

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini sunčano prije podne. Od sredine dana prema večernjim satima jači razvoj oblačnosti će i u Hercegovini usloviti lokalne pljuskove i grmljavinu. Danas su izgledni obilniji pljuskovi. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 24 i 29°C, na jugu zemlje od 32 do 35°C. U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Na području grada su izgledni pljuskovi i grmljavina u drugoj polovini dana. Najviša dnevna temperatura zraka oko 26°C.

U petak prognozira se umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Padavine uglavnom u Bosni, rijeđe u Hercegovini. Vjetar umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 15 i 19°C, na jugu zemlje od 20 do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 25 i 29°C, na jugu zemlje od 30 do 33°C.

U subotu u Bosni se prije podne prognozira pretežno oblačno vrijeme. U drugom dijelu dana smanjenje oblačnosti. U Hercegovini sunčano. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 14 i 19°C, na jugu zemlje od 19 do 22°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 26 i 30°C, na jugu zemlje od 32 do 35°C.

U nedjelju  u Hercegovini sunčano. U Bosni će preovladavati pretežno sunčano vrijeme, ali u jutarnjim satima je izgledna magla ili niska naoblaka po kotlinama i uz riječene tokove. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 14 i 18°C, na jugu zemlje od 20 do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 27 i 33°C, na jugu zemlje od 33 do 36°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije