Hurtić u Omarskoj: '3334 registrovana logoraša i još oko 2000 njih koji nisu uvedeni u sistem...'

2
Radiosarajevo.ba
Hurtić u Omarskoj: '3334 registrovana logoraša i još oko 2000 njih koji nisu uvedeni u sistem...'
Foto: Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine / Sevlid Hurtić u logoru Omarska

Obilježena je 31. godišnjica od zločina u logoru Omarska kod Prijedora. Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća ispred Bijele kuće, u kojoj su vršena nezamisliva mučenja, silovanja i ubijani logoraši, žrtava se prisjetio i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Sevlid Hurtić.

Kazao je kako je ovo mjesto na kojem suosjeća s patnjom onih koji su tokom protekloga rata ovdje bili mučeni i ubijani. Više stotina ubijenih civila govori da su ovdje primjenjivane planirane i sistematske egzekucije, izrabljivanja i silovanja. Mjesto je ovo na kojem su, zbog lišavanja najosnovnijih životnih potreba, muškarcima i ženama muškarci u tom vremenu bila uskraćena sva ljudska prava. 

U svom govoru, ministar Hurtić je uputio riječi podrške preživjelim logorašima, kazavši kako niko, nikada i nigdje više ne smije biti izložen ovakvim zvjerstvima, te da očekuje i da svi koji su bili uključeni u ove zločine, što prije budu procesuirani. 

Edin Subašić | Kritičan period: Dodiku su potrebni incidenti da opravda secesionističku politiku!

Edin Subašić | Kritičan period: Dodiku su potrebni incidenti da opravda secesionističku politiku!

"3334 registrovana logoraša i još oko 2000 njih koji nisu uvedeni u sistem, ubijena djeca, Prijedor, Kozarac, Tomašica, Višegrad, Srebrenica, Ahmići", sve su to činjenice i mjesta na kojima su se desili veliki zločini i kojih se moramo sjećati.

Stalno opominjati i pisati knjige kako se ne bi zaboravilo ono što se desilo. Ono što ne ostane zapisano, bez obzira koja je žrtva u pitanju, kroz određeno vrijeme prijeti da bude zaboravljeno. To ne smijemo dozvoliti", kazao je ministar Hurtić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije