BL / Hrvatski novinar kojeg je tužio Dodik: Ne mogu da nađem advokata u RS, svi se plaše

07. 02. 2019. u 14:04:00 Fena

Shares: 62

U Osnovnom sudu u Banjoj Luci danas je održano pripremno ročište po tužbi Milorada Dodika protiv novinara iz Hrvatske Domagoja Margetića.

Margetić je rekao da je tužba stara oko sedam godina, a podnesena je zbog tekstova koje je objavljivao u vezi s tzv. aferom Hypo banka, navodnim Dodikovim računima i transakcijama u toj nekadašnjoj banci, u vrijeme dok je bio predsjednik RS-a. Margetić je dodao da se odazvao na suđenje u Banjoj Luci iako je državljanin druge zemlje.

"Svojim dolaskom želio sam poslati poruku da moramo poštovati institucije susjednih država. Poštujem institucije BiH, iako sam imao pravne savjete da se ne pojavim u sudu u Banjoj Luci, ali sam smatrao da bi to za mene kao novinara bilo neprihvatljivo", rekao je Margetić.

Uložio je prigovore, jer nije dobio tužbu, a ima, kaže, oko sedam kilograma dokaza za tekstove koje je pisao u to vrijeme, a zbog kojih je tužen. Dodikov opunomoćenik, advokat Goran Bubić, je potvrdio da je tužbeni zahtjev smanjen sa 100.000 KM na 8.000 KM.

Odbacio je tvrdnje Margetića da je postupak, koji je pokrenut protiv njega, „pritisak na novinare“.

"Takvim obraćanjem pritisak vrši tuženi, jer za svoje tvrdnje ne daje dokaze", dodao je Bubić.

Mergetić međutim tvrdi da je imao problem da nađe advokata u RS-u, jer se “boje”, a odbacio je tužbeni zahtjev jer ga smatra neosnovanim.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA