Hrvatski ministar: U Bosni i Hercegovini postoji lokalna transmisija virusa

Radiosarajevo.ba
Hrvatski ministar: U Bosni i Hercegovini postoji lokalna transmisija virusa
Printscreen / Vili Baroš

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš kazao je kako je koronavirus u Hrvatskoj u drugoj fazi od mogućih pet. Do sada je u Hrvatskoj oboljelo 46 ljudi.

Prvozaraženi je ozdravio, kao i njegov brat, koji je bio druga zabilježena zaražena osoba u ovoj zemlji. 

Beroš je reporteru Dnevnika Nove TV otkrio kako će se BiH od danas naći na popisu zemalja ćiji građani će prilikom ulaska u Hrvatsku morati automatski u samoizolaciju.

Hrvatska uvela posebne mjere za državljane Bosne i Hercegovine

Državljani Bosne i Hercegovine od sinoć na područje Republike Hrvatske morat će 14 dana boraviti u izolaciji, ukoliko ne namjeravaju nastaviti svoje putovanje u druge zemlje. Svevlad Hofman, savjetnik direktora Granične policije BiH, naglasio je da to važi samo za državljane Bosne i Hercegovine koji namjeravaju da se zadrže u Hrvatskoj.

Ministar je obrazložio tu odluku činjenicom da "u BiH postoji lokalna transmisija virusa".

Dodao je kako će popis zemalja biti još proširen, ali nije mogao pobrojati na koje sve zemlje.

Samo je istakao da će ih biti dodano mnogo popis i da epidemiolozi imaju tačne popise, koji se dnevno znaju promijeniti i nekoliko puta.

Hrvatska je ove mjere uvela za čak 73 države svijeta, uključujući gotovo sve evropske zemlje, kao i one iz regiona –Sloveniju, Srbiju i Crnu Goru.

Ovim potezom Hrvatska želi suziti prostor kretanju građana BiH u vrijeme visokog opreza zbog koronavirusa. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije