Hrvatski mediji objavili nove informacije o diplomi Sebije Izetbegović

31
Radiosarajevo.ba
Hrvatski mediji objavili nove informacije o diplomi Sebije Izetbegović
Foto: Arhiv / Sebija Izetbegović

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ostaje pri dosadašnjoj izjavi kako je uvidom u evidenciju studenata poslijediplomskog studija "Ultrasaund in clinical medicine" u akademskoj godini 1992./1993. u prvu godinu upisana Sebija Izetbegović, dr. med., piše Slobodna Dalmacija.

"U dosjeu imenovane, međutim, ne postoji dokumentacija na osnovi koje bismo mogli potvrditi vjerodostojnost podataka navedenih u indeksu imenovane", kratka je izjava koju su u utorak dostavili sa zagrebačkoga Medicinskog fakulteta, nakon što je prošle sedmice Senat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) usvojio zaključak prema kojemu će se u idućih mjesec dana na Medicinskom fakultetu u Sarajevu formirati ad hoc komisija koja će još jednom pregledati "kompletnu dokumentaciju profesorice Sebije Izetbegović i sve što je vezano za vrijeme postdiplomskog studija na medicini", a "službena informacija treba se dostaviti Univerzitetu u idućih 30 dana".

Upisala je, ali...

Iako šturi u izjavi, zagrebački je Medicinski fakultet zapravo potvrdio ono što su ponavljali proteklih mjeseci kada je od njih zatraženo očitovanje o kratkotrajnoj epizodi njihove tadašnje studentice poslijediplomskog studija, a danas moćne bosanskohercegovačke liječnice prof. dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), profesorice na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, supruge lidera SDA Bakira Izetbegovića i odnedavno zastupnice te stranke u Skupštini Kantona Sarajevo.

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Potvrđeno: Tužilaštvo KS provjerava obrazovanje Sebije Izetbegović

Potvrđeno: Tužilaštvo KS provjerava obrazovanje Sebije Izetbegović

Ukratko, kako je u više navrata proteklih mjeseci ponovljeno s tog fakulteta: tačno je da je Sebija Izetbegović 2. marta 1993. godine upisala navedeni poslijediplomski studij Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, međutim, u njezinu dosjeu na fakultetu ne postoji niti jedan dokument da je ondje položila bilo koji ispit i završila poslijediplomski studij.

Dakle, osim upisnog lista s fotografijom, u dosjeu nema ni ovjerenih prijavnica, ni zapisnika o ispitima, ni indeksa, triju uporišta na temelju kojih se na visokim učilištima u Hrvatskoj obično može dokazati vjerodostojnost položenih ispita, te joj fakultet nije mogao, niti može danas, bez toga izdati uvjerenje o položenim ispitima.

Kontroverzije oko akademske karijere

Sa zagrebačkog Medicinskog fakulteta nisu željeli davati nikakva daljnja objašnjenja ni informacije samim tim što je, kako saznaje Slobodna Dalmacija, Ministarstvo pravde BiH o ovom predmetu zatražilo međunarodnu pravnu pomoć Ministarstva pravosuđa Hrvatske te su daljnje pravne radnje (istrage) po tom pitanju u toku.

Kontroverzije oko akademske karijere, odnosno studija i akademskog napredovanja moćne BiH ginekologinje Sebije Izetbegović, koju u susjednoj zemlji zbog njezina iznimnog utjecaja nazivaju "sultanijom", podsjetimo, intenzivno tresu BiH posljednjih više od godinu dana. Spornom karikom u lancu njezina akademskog napredovanja, čini se, upravo je poslijediplomski studij na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, kao početak stjecanja magisterija koji je kasnije završila na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Više pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (31)

/ Povezano

/ Najnovije