Hrvatska odlikovala jedinicu koja je izvela desant na Gornji Vakuf

5
Radiosarajevo.ba
Hrvatska odlikovala jedinicu koja je izvela desant na Gornji Vakuf
Foto: Radiosarajevo.ba / Gornji Vakuf

Na današnji dan, 15. novembra 1993., prije tačno 30 godina snage Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane izvršile su zločin na planini Vranici masakrirajući 68-godišnju ženu Zibu Musu prilikom izvođenja do tada najveće vojne operacije sa ciljem osvajanja Gornjeg Vakufa i stvaranja uslova za dalja vojna djelovanja prema Bugojnu i ostatku srednje Bosne.

Od ranih jutarnjih sati 15. novembra snage Hrvatske vojske i HVO-a počele su napad širokih razmjera na prostoru općine Gornji Vakuf, a grupa od osam boraca iz sastava specijalne jedinice hrvatske vojske "Matija Vlačić" imala je zadatak da ovlada područjem planine Vranice koje gravitira prema općini Gornji Vakuf.

Oko 13:00 sati ova grupa vojnika je izvršila upad u rejonu Poljana gdje su se nalazili objekti mještana korišteni za čuvanje stoke. U jednom od objekata zatečena je 68-godišnja Ziba Musa, koju su hrvatski vojnici mučili, a zatim ubili i masakrirali.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Zločini specijalne jedinice "Matija Vlačić"

Starici je nakon ubistva prerezan vrat, odrezane su joj uši na kojima je imala naušnice i prst na kojem je nosila prsten. Odrezani dijelovi njenog tijela pronađeni su u džepu Tihomira Burića iz Splita, pripadnika specijalne jedinice "Matija Vlačić".

Akteri ovog zločina su kasnije bili okruženi od pripadnika Armije RBiH i u dvosatnoj borbi koja je uslijedila svi su poginuli - Goran Apica iz Sinja, Tihomir Burić iz Splita, Pavo Ivoš iz Sebešića (Novi Travnik), Dražen Krišto iz Livna, Zvonimir Sikirić iz Zadra, Pero Vikić iz Livna i Miro Protuđer iz Uskoplja.

Za ovaj zločin po komandnoj odgovornosti niko nikada nije odgovarao.

Ko je rukovodio operacijom?

Novembarska operacija na Gornji Vakuf je planirana, pripremana, vođena i podržana neposredno od vojnog vrha Republike Hrvatske. Načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general Janko Bobetko je lično izdavao smjernice načelniku Glavnog stožera HVO-a generalu Anti Rosi za pripreme i organizovanje operacije osvajanja Gornjeg Vakufa, te lično pratio dinamiku izvođenja borbenih djelovanja.

Naredbu za operaciju izdao je 9. novembra general Ante Roso, a general Žarko Tole je 13. novembra izdao naredbu za izvođenje napada snagama HV-a i HVO-a uključenim u sastav Operativne grupe "Buna". Naredbama je prethodio sastanak od 6. novembra između predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana i predstavnika Ministarstva odbrane Republike Hrvatske na kojem je odlučeno o neophodnosti vojnog osvajanja Gornjeg Vakufa.

Gotovo svi zapovjednici koji su učestvovali u ovoj neuspjelog operaciji HV-a i HVO-a su nakon rata odlikovani od strane državnog vrha Republije Hrvatske. Posljednji među njima - Ivan Kapular, zapovjednik glavnog pravca napada na Gornji Vakuf, odlikovan je od strane predsjednika Zorana Milanovića.

Zoran Milanović odlikovao brigadu u Derventi i poručio: "Dejtonski sporazum čuva ravnotežu u BiH"

Zoran Milanović odlikovao brigadu u Derventi i poručio: "Dejtonski sporazum čuva ravnotežu u BiH"

Također, prošlog mjeseca na Pantovčaku je organizovana svečanost prilikom koje je odlikovana upravo Specijalna postrojba Glavnog stožera HV-a "Matija Vlačić" čiji su pripadnici učestovoli u zločinu na planini Vranici.

Odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog za, kako su naveli, "junaštvo i junački čin u Domovinskom ratu", a odlikovanje i plamenac preuzeli su ratni zapovjednik bojne Ante Maksan i pripadnik bojne Željko Ravlić.

Ko je učestvovao u ofanzivi na Gornji Vakuf

Prema dostupnim podacima u ofanzivi na Gornji Vakuf tokom novembra 1993. godine učestvovale su sljedeće snage:

- iz sastava Hrvatske vojske: bataljon "Matija Vlačić", bataljon "Zrinski", Diverzantsko-izviđački odred Glavnog stožera HV, 2. bataljon 5. gardijske brigade, 1. bataljon 7. gardijske brigade, 5. domobranska pukovnija - Osijek, 11. domobranska pukovnija - Vinkovci, helikopterska eskadrila, jedinica vojne policije iz 66. bataljona iz VP, jedinica veze iz "pukovnije veze", vod vojnoobavještajnih snaga, te dio starješina Glavnog stožera HV i Zbornog područja Split;

- iz sastava Hrvatskog vijeća odbrane: brigada "Dr. Ante Stračević", brigada "Rama", brigada "Stjepan Radić", brigada "Petar Krešimir IV", pukovnija "Ante Bruno Bušić", pukovnija/bojna "Ludvig Pavlović", "Lašvanska bojna", "2. lakojurišna bojna vojne policije", Topničko-raketna divizija ZP Tomislavgrad, tenkovska četa ZP Tomislavgrad, te druge manje izviđačke, diverzantske, vojnopolicijske, specijalne, inženjerijske i slične jedinice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije