Hrvati pohrlili u šoping u BiH: Kupili smo sve i još pojeli ćevape

Radiosarajevo.ba
Hrvati pohrlili u šoping u BiH: Kupili smo sve i još pojeli ćevape
Foto: Glas Slavonije / Ilustracija

Slavonci već godinama ostavljaju velike iznose u trgovinama u Bosnu i Hercegovinu.

Stanovnici županjske Posavine tako su jedva čekali otvaranje granice i odlazak u kupovinu.

City Center In, Bingo i Yimor, trgovački centri smješteni u blizini graničnog prijelaza Orašje, omiljene su destinacije Županjaca, Vinkovčana, Otočana i stanovnika okolnih sela, o čemu svakodnevno svjedoče brojni parkirani automobili hrvatskih registracijskih oznaka, piše Glas Slavonije.

Preko granice kupuju sve - od špeceraja, lijekova, odjeće, obuće, pa do kućanskih uređaja, bijele tehnike i namještaja, stolarije, ondje pune spremnike goriva svojih automobila i opskrbljuju se duhanom.

Prema neslužbenim informacijama, u razdoblju u kojem su bile zatvorene granice, trgovci u hrvatskim pograničnim područjima bilježili su veći priljev domaćih kupaca koju su se zbog nemogućnosti odlaska u susjedne zemlje okrenuli potrošnji u svojoj zemlji.

"Jedva sam dočekao ići u Orašje zbog duhana. Za pola kilograma platio sam 50 kuna (oko 13 KM)", priča nam Anto K. iz Županje.

I supružnici Marić iz Vinkovaca prošle su se srijede uputili u Orašje.

"Ovo nam je baš nedostajalo. Obavili smo veliki šoping, kćerka nam u subotu slavi rođendan i pripremamo feštu. Kupili smo pivo, sokove, majonezu za francusku salatu, materijal za kolače, svježi sir, vrhnje, grickalice. Račun je bio veći od 100 konvertibilnih maraka, čime ostvarujemo pravo na povrat PDV-a. Još smo svratili i na ćevape u Aromu. Baš su nas srdačno dočekali, ondje smo već stalni gosti i ljudima je drago da se život vraća u normalu", kaže nam obitelj Marić.

Granicu su, kažu, bez problema prešli s ličnom kartom, bez posebnih mjera i uputa, osim dezinfekcije ruku na ulazu u trgovine i ugostiteljske objekte.

Povrat poreza strani državljani ostvaruju na robu kupljenu u vrijednosti minimalno 100 KM (oko 400 kuna).

Carinskoj službi na uvid daju račune, robu i originalni popunjeni obrazac za povrat poreza.

Pravo na povrat PDV-a ne ostvaruju na iznesena mineralna ulja (petrolej, dizelsko gorivo, ulje za loženje, ekstra lako i lako specijalno, motorni i bezolovni benzin), alkohol i alkoholna pića te prerađevine od duhana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije