! / Hroničnim bolesnicima u Sarajevu omogućeno automatsko produženje terapije

25. 03. 2021. u 22:46:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo poslao je obavještenje osiguranicima koji koriste tomjesečnu terapiju za hronična oboljenja da će počevši od 26. marta 2021. godine sve tromjesečne terapije biti produžene automatski za dodatna tri mjeseca, bez potrebe da za iste pozivaju timove porodične medicine.

"Recepti koji će biti automatski produženi će se moći realizovati u svim ugovornim apotekama u kojima naši osiguranici inače realizuje svoje recepte i podižu lijekove, i to na isti način i u rokovima kao da je to uradio direktno ovlašteni ljekar.

Ovo praktično znači da hronični pacijenti koji već koriste lijekove, u naredna tri mjeseca, više neće morati pozivati svoje ljekare porodične medicine kako bi im isti produžili tromjesečnu terapiju elektronskim putem, već će ti recepti elektronskim putem biti automatski dostavljeni ugovornim apotekama, gdje će ih pacijenti moći realizovati na isti način kao da su ih propisali njihovi ljekari.

Vjerujemo da ćemo ovom aktivnošću u značajnoj mjeri smanjiti pritisak na zdravstvene radnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, te omogućiti da isti više vremena provedu u liječenju prioritetnih COVID pacijenata, a hroničnim pacijentima omogućiti nesmetano snadbjevanje putem ugovornih apoteka.

Istovremeno, hroničnim pacijentima u Kantonu Sarajevo (kojih ima blizu 100.000) ćemo omogućiti da nesmetano dobiju neophodne lijekova, uz skraćene uobičajenih administrativnih procedura", piše u obavježtenje ZZOK.

Oni su istaknuli da je ova aktivnost omogućena                      zahvaljujući Centralnom informacionog sistem putem kojeg se propisuju elektronski recepti i elektronska tromjesečna terapija.

"Koristimo ovu priliku da se zahvalimo svim zdravstvenim radnicima koji pružaju svoj doprinos u borbi protiv pandemije koronavirusa na njihovom svakodnevnom angažmanu u pružanju zdravstvene zaštite našim osiguranicima tokom ovih teškim vremena", zaključili su.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA