Horor u Federaciji: Rekordan broj umrlih, negativan prirodni prirast u svim kantonima

2
Radiosarajevo.ba
Horor u Federaciji: Rekordan broj umrlih, negativan prirodni prirast u svim kantonima
Foto: Pixabay / Ilustracija

Sudeći prema demografskoj slici, Bosna i Hercegovina iz godine u godinu upada u sve dublju krizu.

Statistike bilježe sve manji broj novorođenčadi, a sve više umrlih u FBiH, što se može okarakterizirati kao jedna u nizu posljedica uvijek aktualne političke i ekonomske krize u Bosni i Hercegovini.

Šta pokazuju podaci?

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, tokom godine dana, tačnije, od oktobra prošle do septembra ove godine, ni u jednom kantonu nije zabilježen veći broj novorođene (živorođene) djece u odnosu na broj umrlih.

Otkriveni detalji hapšenja glavnog osumnjičenog za ubistvo djevojčice Vanje (14)

Otkriveni detalji hapšenja glavnog osumnjičenog za ubistvo djevojčice Vanje (14)

Najviše djece u promatranom razdoblju rođeno je prošle godine u oktobru - 1606, dok je april ove godine zabilježio rekordan broj umrlih - 3891, piše Večernji list BiH.

Kako je ljeto omiljeno razdoblje mladima za stupanje u bračnu zajednicu, potvrdili su podaci Federalnog zavoda za statistiku u kojima stoji kako je naviše sklopljenih brakova bilo u upravo u julu i augustu.

Promatrajući posljednju objavljenu statistiku koja oslikava stanje u većem bh. entitetu, vidljivo je kako je u FBiH rođeno 1554 djece, među kojima je bilo 813 dječaka, a 741 djevojčica.

Najveći rast broja stanovnika, odnosno najviše djece rođeno je u Kantonu Sarajevo - 380, zatim Tuzlanskom - 303 te Zeničko-dobojskom, u kojem je u septembru rođeno 300 djece.

Po broju živorođene djece slijedi Srednjobosanski kanton, u kojem je rođeno 167 djece, Hercegovačko-neretvanski sa 140, dok je u Zapadnohercegovačkom rođeno 76 djece u septembru.

Dr. Vajdana Tomić, predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB-a Mostar, nedavno je za Večernji list kazala kako se u ovoj godini očekuje veći broj poroda u odnosu na prošlu godinu te da je u porastu broj blizanačkih trudnoća.

No, iako broj novorođenčadi ulijeva nadu u svjetliju budućnost, ta slika vrlo brzo pada u drugi plan kada se pogleda statistika koja prikazuje broj umrlih u jednom mjesecu. Kako je prikazano u podacima, broj umrlih znatno je veći od broja novorođenih. U septembru je umrlo 2187 osoba, među kojima 1110 muškaraca te 1077 žena. Čak 36 osoba životnu bitku izgubilo je nasilnom smrću.

Najviše osoba umrlo je u Kantonu Sarajevo - 472, Tuzlanskom - 406, ZDK - 353, a u Unsko-sanskom kantonu je preminulo 247 osoba. U HNK su preminule 224 osobe, a u ZHK 79, gdje je ujedno zabilježen najmanji prirodni prirast (3).

Sklopljeni brakovi

Podatak koji je malo pozitivniji je broj sklopljenih brakova, koja su u promatranom mjesecu bila 1194, dok je 118 brakova okončano.

U Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu sklopljeno je po 288 brakova, Hercegovačko-neretvanskom 127, dok je u Posavskom kantonu sklopljeno najmanje brakova - samo 10.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije