Holanđanin moli za pomoć: Tražim djevojčicu koju sam spasio u ratu iz Goražda

Radiosarajevo.ba
Holanđanin moli za pomoć: Tražim djevojčicu koju sam spasio u ratu iz Goražda
Erik Kaa, član holandske diplomatije koji je u tokom rata u Bosni i Hercegovini radio kao pregovarač i međunarodni posmatrač, pokrenuo je ovih dana veliku potragu na društvenim mrežama želeći da pronađe djevojčicu koju je spasio kod Goražda.

On je na svom Facebook profilu napisao kako je u BiH boravio tokom 1994. godine, te da je u septembru te godine učestvovao u avanturi spašavanja petogodišnjakinje iz Goražda, koje je godinama bilo pod opsadom.

"Kada je rat počeo, ona je boravila kod bake i djeda te se nije mogla vratiti svojim roditeljima, zbog čega je njena baka tražila da pregovaram sa srpskim vlastima da djevojčicu vratimo njenim roditeljima. Uz veliku muku uspio sam dobiti pismo garancije od Karadžića lično, nakon čega smo francuski kolega i ja počeli svoju avanturu vraćanje djevojčice u Sarajevo", piše Kaa.

Ovi posmatrači, zajedno s djevojčicom, putovali su satima od Goražda do Sarajeva, a kako tvrdi Kaa prošli su sedam kontrolnih tačaka gdje su svaki put provjeravali pismo i željeli im oduzeti djevojčicu. Ipak, iako nisu bili naoružani i uz veliki stres uspjeli su provesti petogodišnjakinju kroz granice do njenih roditelja u Sarajevu.

"Dvadeset tri godine kasnije ja se sve više borim s pitanjem gdje je ova žena otišla, je li bila sretna nakon naše misije, jesmo li bili dovoljno dobri? Pomozite mi da je pronađem i da saznam je li živa i kako su njeni djed i baka umrli", zaključuje u svojoj molbi holandski pregovarač.

Inače, tokom rata u BiH Goražde je 1.300 dana bilo pod opsadom, a uz svakodnevno granatiranje i napade ubijeno je i nestalo 1.637 osoba. U ratnim dejstvima stradalo je ili ranjeno najmanje 548 djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije