Hoffman o Dodikovom napadu na Topić: Neprihvatljiv čin koji prelazi granice dozvoljenog

1
Radiosarajevo.ba
Hoffman o Dodikovom napadu na Topić: Neprihvatljiv čin koji prelazi granice dozvoljenog
Foto: Alliance/dpa / Reiner Hoffmann stao u odbranu Tanje Topić

Reiner Hoffmann, predsjedavajući Njemačkog saveza sindikata (Deutscher Gewerkschaftsbund/DGB) je napad predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika na novinarku Tanju Topić nazvao „nepristojnim i neprihvatljivim činom koji prelazi granice dozvoljenog“.

Dodik je početkom ove sedmice Topić neutemeljeno optužio da je agent njemačkog BND-a i kvisling, a time je ugrozio i njenu porodicu koja živi u Banjoj Luci.

„To je jedna izolovana struktura, izolovana porodica koja ni s kim ne komunicira, izopštena iz sredine“, kazao je Dodik.

No vrlo brzo oglasio se i Hoffmann.

„Tanja Topić desetljećima radi za Fondaciju Friedrich Ebert, te sarađuje s Njemačkim savezom sindikata. Imali smo priliku da je upoznamo kao kompetentnu osobu s ličnim integritetom”, kazao je Hoffmann.

Ona je nezavisna analitičarka i novinarka, koja stvarnosti pristupa kritički.

“Očito je Dodikov cilj da Tanju Topić zastraši i ocrni. To je vrhunac i kruna njegove kontinuirane kampanje protiv kritičkog novinarstva i slobodnih i nezavisnih medija. On na taj način staje uz bok svojim uzorima predsjedniku Srbije, Aleksandru Vučiću i mađarskom premijeru Orbanu. Mi smo solidarno uz Tanju Topić, i za pravo na slobodu mišljenja i nezavisno novinarstvo, koje se za nas podrazumijeva“, kazao je Hoffmann.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije