Hočko odgovorio nakon presude: Kolektivni ugovor za doktore u KS ostaje na snazi

M. R. S.
Hočko odgovorio nakon presude: Kolektivni ugovor za doktore u KS ostaje na snazi
Sindikat doktora medicine i stomatologije / Izet Hočko

Vrhovni sud FBiH donio je presudu po kojoj Sindikat doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo nije reprezentativan, odnosno poništeno je rješenje Ministarstva rada KS o reprezentativnosti tog sindikata.

Iz drugog sindikata, Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu KS, koje je i pokrenulo spor, naveli su da to znači da su poništeni i kolektivni ugovori koje je Vlada KS sklopila sa Sindikatom doktora, a samim tim i povećanje plaća.

Šta to zapravo znači pitali smo Izeta Hočka, predsjednika Sindikata doktora medicine i stomatologije KS.

"U presudi stoji da se poništava reprezentativnost i vraća na ponovni postupak nadležnom Ministarstvu rada, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih osoba KS. Proces nije završen. Nije ukinuta reprezentativnost dok se ne završi postupak", dodao je Hočko.

Kazao je da će sada, po četvrti put, početi aktivnosti na pribavljanju reprezentativnosti.

Kada je u pitanju potpisani kolektivni ugovor za ljekare, Hočko je rekao da je kolektivni ugovor potpisn na dvije godine i važi do 1. novembra iduće godine.

Podsjetimo, Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, na čijem je čelu Edo Selimić, je u štrajku i traže dogovor o usklađivanju koeficijenata te potpisivanje kolektivnog ugovora.

U više su navrata navodili da traže samo ono što je dato i Sindikatu doktora, čiju su reprezentativnost dovodili u pitanje, kao i potez Vlade KS da s njima potpiše ugovor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije