Hoće li proizvodnja peleta u BiH biti obustavljena zbog odluke vlasti? Evo koliko sada košta ogrjev

/ Komentari (8)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

AsAsova

Hitno nek obustave, pljackaju pohlepna go*na narod ! Pelet je otpad od obradjenog drveta, mi nemamo toliko jaku drvnu industriju da ostaje toliko peleta, znaci klosari melju NASE sume, pljackaju NAS PREKO NASE IMOVINE !! Realna vrijednost tone peleta je oko 250 Km a ne 700 do 1000 !!

Adi

Lijepe riječi su ukras

Robot

...iako baš dostupnost i cijena sirovine na domaćem tržištu direktno diktira proizvodnju, a i cijene peleta... KAKVA LAZI I MANIPULACIJA HRHHK PLJUC!

.

Jedan se otego, drugi se protego. Hajde, kao da ćemo plakati za peletarskom bagrom. Barem će oni novi koji se pojave više voditi računa, a ne gledati kako da na tuđoj muci zgrnu ogroman novac.

Ts

I treba da zaustave kad lagere imaju pune. Gdje da odlažu, a prodati vani ne mogu, po mizeriji ovdje neće.

Adi

Lijepe riječi su ukras ka Adi Pusi ***** *****o

Ranko

Crvi im lager izneli dabogda!

StrategicNationalResourcesSecurity- webreport 1.1

Posao sa nabavkom sirovina za pelet je sofisticirani privredni kriminal sačinjen od masovne nelegalne sječe šume u FBiH i RS, uz pomoć korumpiranih uprava šumskih preduzeća koje extraprofit dijele sa korumpiranim načelnicima opština . Recimo, bilo bi vrlo zanimljivo da SIPA( koja može zaobići lokalnu policiju), sprovede akciju elektronskog video nadzora nad nekoliko glavnih šumarskih lokacija i brdskih puteva kojima se svakodnevno kreću teško natovareni kamioni sa vrlo sumnjivim otpremnicama i stablima koje označavaju potkupljeni šumari. Šume su prvo opustošili italijanski naručioci, proizvođači kvalitetnog namještaja, a zadnjih 5 godina proizvođači peleta koji lažnim klasifikovanjem uzimaju extraprofit na domaćem, a redovan i visok na stranom tržištu na koji šalju kvalitetan pelet , dok po BiH gore stotine tona sa skoro upola manje kaloričnosti od one navedene u specifikaciji. Dovoljno bi bilo ošamariti samo 3 "grupe": Pale i Trnovo, te B. Petrovac. Također je istina i da smo jedna od rijetkih zemalja koja sve veće gradove može snabdijevati ogromnom količinom el energije, čak i za višegodišnje grijanje, jer imamo najveći hidropotencijal u Evropi, uz također velike zalihe uglja za termoelektrane. Peletarima je najbolje da šute kao zaliveni i da spuste cijene, kao i državna mafija u Elektroprivredama.

/ Najnovije