Hoće li pitanje izbora sudije u Ustavni sud BiH danas biti riješeno?

1
Radiosarajevo.ba
Hoće li pitanje izbora sudije u Ustavni sud BiH danas biti riješeno?
Foto: Ustavni sud BiH / Sjednica Ustavnog suda BiH, arhiv

Pitanje izbora sudije u Ustavni sud BiH mjesecima je goruće pitanje u Federaciji. Procedura imenovanja sudije, odnosno zamjene za Matu Tadića, započeta je prije više od godinu dana, a posljednja sjednica Komisije za izbor i imenovanja prekinuta je prije tri mjeseca, te do danas ovo pitanje nije završeno.

Postalo je ovo mnogo više od izbora stručnjaka iz oblasti ustavnog prava. Je li ovo pitanje, svojevrstan ispit za vladajuću trojku, jer je najizvjesnije da bi HDZ-ov Marin Vukoja mogao biti novi sudija? 

Sudija Ustavnog suda BiH trebalo bi da bude istaknuti pravnik koji posjeduje visoke moralne vrijednosti i ugled, vrhunski stručnjak, koji bi, uz priznanje i odgovornost, imao privilegiju da sjedi u ovoj stolici. No, to je u Bosni i Hercegovini odavno nemoguće. Pitanje sudije je i osnovno pitanje je li kandidat za sudiju politički aktivan čovjek? 

Ministar Dizdar: "Novi napad na povratnike, uz upotrebu vatrenog oružja!"

Ministar Dizdar: "Novi napad na povratnike, uz upotrebu vatrenog oružja!"

"Da je Vukoja politički aktivan, i kao politički aktivan ne bi mogao biti biran na poziciju sekretara i jednog i drugog doma PS BiH jer to Zakon o državnoj službi zabranjuje. Za njega su kao takvog glasali i SDA i DF. A oni danas prave tu cijelu priču o njegovoj političkoj pripadnosti", kaže predsjednik NIP-a Elmedin Konaković. 

"Mislim da je Marin Vukoja apsolutno politička osoba jer je čovjek bio kandidat za Dom naroda PS BiH na listi HDZ-a BiH. To što je neko državni službenik ne znači da nije politički aktivan jer državni službenici smiju biti politički aktivni, ali ne smiju biti pristrasni u svom djelovanju", pojašnjava izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Irfan Čengić. 

O ovom pitanju raspravljat će danas članovi Komisije za izbor i imenovanje Parlamenta FBiH. Oni će odlučiti da li će pred zastupnike lista sa jednim ili više kandidata za sudiju. SDP, Naša stranka i HDZ imaju većinu članova komisije i odluku da li će se pred federalne parlamentarce na glasanje poslati ime Marina Vukoje ili svih deset prijavljenih kandidata. 

Denis Bećirović: "U Ustavni sud BiH birati ugledne pravnike, a ne stranačke poslušnike"

Denis Bećirović: "U Ustavni sud BiH birati ugledne pravnike, a ne stranačke poslušnike"

"Smatramo da je to demokratski i smatramo da ostali iz većine, prije svega predstavnici Trojke, imaju moralnu, zakonsku odgovornost da takođr traže više kandidata. I to je ključ ovoga problema. Ne pojedinačno ime, nego koliko će doći kandidata pred zastupnike. Mi smatramo da bi zaista bilo loše za federalnu demokratiju da dođe samo jedan kandidat", ističe zastupnik SBiH u Parlamentu FBiH Admir Čavalić. 

"Stav SDA, SBiH, DF i NES, jeste da to bude šira lista kandidata. Nemamo mi ništa protiv da svih 10 kandidata koji ispunjavaju uslove da budu upućeni kao prijedlozi prema parlamentu, gdje će zastupnici, njih 98, imati priliku da se izjasne za jednog od tih 10, s druge strane HDZ insistira da to bude isključivo Marin Vukoja", navodi član Komisije za izbor i imenovanje Parlamenta FBiH Eldar Čomor. 

Iako izbor sudija Ustavnog suda ne poznaje etničku podjelu, već isključivo kompetenciju, predsjednik HDZ-a BiH, na čiji račun i ide najviše kritika, jasno poručuje da ovo mjesto mora zauzeti Hrvat, te da za to postoji i dogovor koalicionih partnera, piše BHRT.

Schmidt prozvao 'neodgovorne političare': Traži da se zaustavi pritisak na sudiju Zlatka Kneževića

Schmidt prozvao 'neodgovorne političare': Traži da se zaustavi pritisak na sudiju Zlatka Kneževića

"Insistirat ćemo da, sukladno dogovoru sa kolegama, završimo proces imenovanja suca koji nedostaje. Proces se usporava zadnjih 4 mjeseca. Predstavnik Hrvatskog naroda, koji treba naslijediti gospodina Tadića. Nakon svih dogovora imamo tobože nerazumijevanje. Ja insistiram da to završimo idući tjedan", kategoričan je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. 

Da prednost treba dati struci poručio je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, te apelovao na stranke Trojke da sačuvaju dignitet Ustavnog suda BiH time što neće ispunjavati političke želje Dragana Čovića i HDZ-a prilikom glasanja za novog sudiju Ustavnog suda BiH. Pravnici poručuju: jasno je da se kompetencije ne biraju. 

"To je politički izbor gdje se biraju ugledni pravnici, tako je to i Ustav predvidio. To znači da u svakom slučaju, bez obzira kakvi komentari budu, konačan izbor će donijeti izvršna vlast koja je Ustavom ovlaštena da bira ustavne sudije", pojašnjava advokat Vlado Adamović.

Bećirović: Povlačenje Kneževića iz Ustavnog suda BiH je reinkarnacija politike zločinca Karadžića!

Bećirović: Povlačenje Kneževića iz Ustavnog suda BiH je reinkarnacija politike zločinca Karadžića!

I tako, još je jednom danas na ispitu vladajuća koalicija, da li će presuditi politika ili kompetencija. I ko će naredne dvije decenije sjediti u Ustavnom sudu BiH, jer mandat sudije traje do njegove 70. godine života. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije