SDP će opet ponuditi kandidate: Hoće li Dom naroda ostati "krnjav" do kraja mandata

M. Rener Smajović
SDP će opet ponuditi kandidate: Hoće li Dom naroda ostati "krnjav" do kraja mandata
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

Prošlo je duže od godinu dana od konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, a konstituiranje ovog doma još nije završeno. Naime, Dom naroda još nema dopredsjedavajućeg iz reda srpskog naroda, niti Klub delegata iz reda srpskog naroda ima šefa.

Osim bezuspješnog pokušaja na početku mandata da se dođe do ovih članova kolegija, dalje se, kako su nam kazali u Parlamentu FBiH, po tom pitanju nije radilo, iako je dopredsjedavajući Doma ustavna kategorija s obzirom da je Ustav predvidio njegovo postojanje.

Lako se može desiti da ovakvo stanje ostane cijeli ovaj mandat imajući u vidu odnose i nemogućnost dogovora unutar samog Kluba delegata iz reda srpskog naroda. S jedne strane je SDP, s druge SNSD i oni koji ga podržavaju.

Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH - undefined

Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba: Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

S obzirom na ovakvu situaciju, oni koji bi trebali zastupati interese jednog naroda, a ne stranaka, ne mogu kao klub donijeti stav o nekom zakonu ili odluci, a teško da se mogu dogovoriti i oko zaštite vitalnog nacionalnog interesa. No, uspješno su se dogovorili kada je trebalo birati članove parlamentarnih komisija.

Iz SDP-a BiH, koji ima najviše delegata u Klubu Srba, ali nedovoljno za bilo kakvo odlučivanje, kazali su nam da će vrlo brzo ponovo imati kandidate za dopredsjedavajućeg Doma naroda i šefa Kluba delegata srpskog naroda. Imat će, istakli su i kandidata za potpredsjednika Federacije.

„Još se na organima partije nisu odredila imena. Zaista nikada nismo ni govorili o konkretnim imenima. Ali imaćemo priojedlog i on će biti legitiman. Pa vidjet ćemo hoće li biti proste većine u Domu naroda da to podrži. Zavisi od drugih, prije svega od SDA“, rekla je za Radiosarajevo.ba Vesna Saradžić (SDP), delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Vesna Saradžić - undefined

Foto: Facebook: Vesna Saradžić

Dodala je da im je trenutno kao klubu onemogućeno sve.

„Nismo u stanju ni tačke dnevnog reda da razmatramo kao klub. I to nije ustavno. Ovo ovako može potrajati do kraja mandata jer nema odgovornosti“, kazala je Saradžić.

Jasmin Duvnjak (SDA), šef Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, rekao nam je da je Klub Srba u dva navrata imao ad hok većinu, jednom kada su se imenovale komisije i radna tijela Doma naroda.

„Znači, u određenim situacijama, kad su određivali političke i druge pozicije, uspijevali su imati većinu“, dodao je Duvnjak.

Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Jasmin Duvnjak

Pitali smo koga bi kao stranka i klub podržali. Odgovorio je da je većina delegata u Klubu Srba iz SDP-a i SNSD-a, a niko od njih ne participira u vlasti Federacije. Nadalje je kazao da je bitno da kandidat za dopredsjedavajućeg Doma bude legitimno predložen, a to znači s devet glasova.

Podsjetimo, SDP sada ima 7 delegata, SNSD 2, a tu su i Liberalna stranka (2), te po jednog imaju HDZ BiH i SDA, zatim Socijaldemokrati BiH, kao i DNS, SNS i Srpska lista.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije