HNS BiH: Klub Srba nije popunjen, moraju biti izabrani legitimni predstavnici

Radiosarajevo.ba
HNS BiH: Klub Srba nije popunjen, moraju biti izabrani legitimni predstavnici
Foto: Radiosarajevo.ba / Dom naroda Paralamenta Federacija BiH
Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine je poručio da je Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ostao nepopunjen, te da za delegate u Klubu trebaju biti izabrani "legitimni predstavnici naroda".

Tvrdnju da je Klub Srba ostao nepopunjen u Hrvatskom narodnom saboru Bosne i Hercegovine su obrazložili na sljedeći način:

"Tijekom brojnih sastanaka predstavnika stranaka u Bosni i Hercegovini iskazano je jedinstveno opredjeljenje da se problem nepopunjenosti kluba jednog od konstitutivnih naroda ili kluba ostalih, treba svakako riješiti na zadovoljavajući način, a to može biti slično kao u popuni Vijeća naroda u Republike Srpske. Stranke Hrvatskog narodnog sabora se zalažu da popuna srpskog kluba treba biti utemeljena na zakonu i to legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

Komentarisalu su i stav Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini po ovom pitanju. S tim u vezi su naglasili:

"Neshvatljivo je da OHR i ostali dušobrižnici iz tzv. međunarodne zajednice šutke promatraju očigledno kršenje Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojima je jasno određeno da izaslanici u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine moraju biti iz reda izabranih zastupnika u županijskim skupštinama. Središnje izborno povjerenstvo je usvojilo tzv. 'Kriterije i postupke za popunu nedostajućih mandata...' po kojima u Dom naroda ulaze oni koji nisu uopće izabrani u neku od županijskih skupština, te nisu ni bili na listama za izbor izaslanika za Dom naroda. Ustav Federacije Bosne i Hercegovine jasno precizira u članku 8. stavak 4.: Delegate Bošnjake, Hrvate i Srbe iz svakog kantona biraju zastupnici iz reda tog konstitutivnog naroda u skladu sa izbornim rezultatima u zakonodavnom tijelu tog kantona..., a i Izborni zakon Bosne i Hercegovine u članku 10.11: Zastupnici iz bošnjačkoga, hrvatskoga, srpskoga naroda i reda ostalih u svakoj kantonalnoj skupštini biraju izaslanike iz svoga konstitutivnog naroda u tome kantonu".

Za Hrvatski narodni sabor je "apsurdno je da unatoč preciznim odredbama Ustava i Zakona, Središnje izborno povjerenstvo mandate dodjeljuje onima koji nisu uopće izabrani, koji nisu bili na listama za Dom naroda i koji nisu sudjelovali u tom izbornom procesu. Ovakav postupak je u suprotnosti sa temeljnim demokratskim principima izbornog procesa i ne osigurava jedno od temeljnih načela na koja ukazuje i Ustavni sud Bosne i Hercegovine, a to je načelo legitimnog predstavljanja koje, osobito kroz izbor izaslanika u Dom naroda, mora biti dosljedno poštovano. Usvojeni Kritieriji otvaraju dodatni prostor za brojne manipulacije na narednim izborima".

S obzirom na prethodno navedeno, "osuđuju" postupanje Centralne izborne komisije. Pozvali su da ova institucija povuče ovakvu odluku dodavši:

"U situaciji kada postoje opstrukcije provedbe odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u pogledu izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, zloupotrebe i manipuliranja izjašnjavanjem o nacionalnoj pripadnosti i izbor nelegitimnog hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ovakvi potezi Središnjeg izbornog povjerenstva stvaraju dodatne tenzije i zabrinutost da legitimna izborna volja građana i konstitutivnih naroda može biti izigrana od strane državnog tijela zaduženog za organiziranje i provedbu izbora".

U utorak, 5. marta je Centralna izborna komisija dodjelila preostale mandate u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Mandati su dodiijeljeni Draganu Stevnaoviću i Mladenu Loniću iz Socijaldemokratske partije, te Nikicu Boniću sa Srpske liste.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije