Prošlo je tačno mjesec dana od Općih izbora u BiH: Kad ćemo dobiti zvanične rezultate?

0
L. M.
Prošlo je tačno mjesec dana od Općih izbora u BiH: Kad ćemo dobiti zvanične rezultate?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Opći izbori 2022 / Ilustracija

Rezultati Općih izbora održanih 2. oktobra trebali su biti potvrđeni jučer, što je navedeno i u Uputstvu o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Opće izbore 2022. 

Iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine jučer su saopćili da će CIK rezultate Općih izbora potvrditi kada se steknu uslovi, odnosno nakon pravosnažnosti odluka Centralne izborne komisije BiH koje su trenutno predmet žalbi na Apelacionom odjelu Suda BiH.

Najavljeno je da će CIK danas, 2. novembra, održati sjednicu, a o terminu sjednice javnost će biti blagovremeno obaviještena. Članovi CIK-a imali su namjeru da jučer objave zvanične rezultate izbora i nadali su se da će Sud BiH donijeti odluku jučer, 1. novembra, ali kako se to nije dogodlo sjednica je odgođena za danas.

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Koalicija Pod lupom pozvala CIK da poništi izbore gdje su utvrđene značajne izborne nepravilnosti

Koalicija Pod lupom pozvala CIK da poništi izbore gdje su utvrđene značajne izborne nepravilnosti

Rezultati bi trebali biti potvrđeni na svim nivoima, osim ako Apelaciono vijeće Suda BiH ne donese drugačiju odluku u odnosu na onu koju je donio CIK u vezi sa žalbama koje se odnose na ponavljanje izbora za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike RS.

Sve žalbe koje se odnose na izborne nepravilnosti proslijeđene su Sudu BiH, a rok za odlučivanje je tri dana. Iz Suda nisu htjeli da govore o tome kada će Apelaciono vijeće donijeti odluku po žalbama, a ako odluka ne bude donesena do objave zvaničnih rezultata, bit će potvrđeni samo oni rezultati koji nisu predmet žalbi.

Prema preliminarnim rezultatima objavljenim 22. oktobra 2022. godine, članovi Predsjedništva BiH su: Denis Bećirović iz reda bošnjačkog naroda, Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda i Željka Cvijanović iz reda srpskog naroda.

Za predsjednika bh. entiteta RS izabran je Milorad Dodik, a potpredsjednici su Ćamil Duraković (iz reda bošnjačkog naroda) i Davor Pranjić (iz reda hrvatskog naroda).

Kada je riječ o Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, SDA će imati osam zastupnika. Slijedi SNSD iz RS sa šest zastupnika. SDP BiH ima pet mjesta, a HDZ BiH jedno manje (četiri).

Milorad Dodik nakon sjednice CIK-a: "Rezultati su bili jasni 2. oktobra, u toku noći i jutra"

Milorad Dodik nakon sjednice CIK-a: "Rezultati su bili jasni 2. oktobra, u toku noći i jutra"

Demokratska fronta (DF) i Narod i pravda (NiP) će imati po tri zastupnika, a po dva i jedan zastupnički mandat će imati: Naša stranka (2), NES (2), SDS (2) i PDP (2), a BHI-Kasumović Fuad te zatim Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića, Demos, Ujedinjena Srpska i SDA iz RS po jednog zastupnika.

U Narodnoj skupštini RS najviše mandata osvojio SNSD. Kada je riječ o Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, najviše mandata je osvojila SDA (5), slijede SDP (4), Naša stranka (4), Povjerenje! (4); zatim HDZ (3), DF (2), SBiH (2), te NES (1).

Rezultate za skupštine kantona možete pogledati OVDJE.

Treba podsjetiti da je brojanje glasova za nivo predsjednika RS bilo ponovljeno na zahtjev opozicije iz ovog entiteta, a po naredbi CIK-a. Opozicija je tvrdila da je kandidatkinja PDP-a Jelena Trivić pokradena od strane SNSD-ovog šefa Milorada Dodika.

Ipak, rezultati su pokazali da je Dodik pobjednik, iako su inspektori SIPA i tužioci Tužilaštva BiH ušli 25. oktobra u Centar za brojanje glasova u Zetri, zbog sumnje na izborne prevare.

CIK BiH je istog dana Tužilaštvu BiH podnijela novu prijavu, jer smatra da je učinjeno krivično djelo koje se odnosi na izborni proces.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije