Koalicija Pod lupom pozvala CIK da poništi izbore gdje su utvrđene značajne izborne nepravilnosti

2
Radiosarajevo.ba
Koalicija Pod lupom pozvala CIK da poništi izbore gdje su utvrđene značajne izborne nepravilnosti
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Arhiv

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' oglasila se saopštenjem za javnost i medije u kojem poziva Centralnu izbornu komisiju BiH (CIK BiH) da poništi izbore na svim biračkim mjestima gdje su utvrđene značajne izborne nepravilnosti, a nadležne organe da sankcionišu odgovorne.

"Ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske dokazalo je niz nepravilnosti, zloupotreba i malverzacija na koje Koalicija 'Pod lupom' već godinama upozorava javnost i nadležne institucije.

Prema nalazima posmatranja izbornog dana i rada Glavnog centra za brojanje za Opšte izbore u BiH 2022. godine, značajne razlike u rezultatima izbora utvrđene ponovnim brojanjem, kopije glasačkih listića u vrećama, te nestanak dijela osjetljivog izbornog materijala jasno ukazuju na to da je riječ o organizovanom i svjesnom činjenju krivičnih djela s ciljem uticaja na izborne rezultate.

Otkrivamo o čemu će glasati zastupnici Narodne skupštine RS

Otkrivamo o čemu će glasati zastupnici Narodne skupštine RS

CIK večeras objavio konačne rezultate za RS: Evo za koliko je glasova Dodik "pobjegao" Trivić

CIK večeras objavio konačne rezultate za RS: Evo za koliko je glasova Dodik "pobjegao" Trivić

Navedene nezakonitosti mogu imati uticaj na izborne rezultate, posebno za potpredsjednike Republike Srpske, kao i na dodjelu mandata u parlamentima na svim nivoima vlasti gdje postoji i preferencijalno glasanje za kandidate/kinje na listama političkih subjekata.

Koalicija 'Pod lupom' poziva nadležne organe da istraže i sankcionišu sve izborne nepravilnosti i osnove sumnje na krivična djela u vezi izbornih prevara.

Neprihvatljivo je da se navedene nepravilnosti dokumentuju i dokažu, a da se ne desi ništa kao rezultat toga.

Kultura nekažnjavanja, koja ohrabruje nalogodavce i počinioce izbornih prevara, mora prestati.

Sankcije moraju biti stroge i odvraćajućeg karaktera. Samo na taj način moguće je povratiti povjerenje građana u izbore i jačati integritet izbornog procesa.
Sve navedeno još jednom ukazuje na neophodnost unapređenja izbornog procesa u tehničkom smislu.

Naredne izbore u BiH ne smijemo dočekati bez skeniranja glasačkih listića, elektronske identifikacije birača, unosa rezultata glasanja na nivou biračkih mjesta, te reforme biračkih odbora", navodi se u saopćenju Koalicije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije