HNS o nedolasku Milanovića: Razumijemo. Prijatelji su svjesni političkog konteksta

6
Radiosarajevo.ba
HNS o nedolasku Milanovića: Razumijemo. Prijatelji su svjesni političkog konteksta
Foto:HNS BiH / Hrvatski narodni sabor

Iako je trebao danas posjetiti Bosnu i Hercegovinu u okviru obilježavanje 28. obljetnice humanitarnog konvoja "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu", Zoran Milanović, hrvatski predsjednik otkazao je put.

Razlozi su, kako je navedeno, sigurnosni.

U međuvremenu je i hrvatski Jutarnji list pojasnio o čemu se radi:

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

"Odluka se temelji na prosudbi Ureda predsjednika, a činjenica je da u medijima u BiH prevladava huškačka atmosfera. Jednako je tako činjenica da se na putu kojim je prolazio humanitarni konvoj Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu nalaze mješovita naselja kao i naselja s isključivo Bošnjačkim stanovništvom", izjavio je sagovornik "upućen u ovu situaciju".

Nije dugo trebalo da se oglasi i Hrvatski narodni sabor, nevladina organizacija Dragana Čovića, a njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Hrvatski narodni sabor (HNS) izrazio je žaljenje zbog otkazane posjete BiH predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, istakavši da institucije BiH moraju da pojačaju nadzor bezbjednosnog sektora na najveći nivo.

IZ HNS-a su naveli da najveća politička kriza u BiH doživljava kulminaciju koja se ogleda i na bezbjednosni segment.

Naglašeno je da ovakav primjer predstavlja posljednji alarm za deblokadu svih procesa i prestanak govora mržnje i retorike sukoba koja se koristi u javnom prostoru.

'Nažalost, zbog sveukupne situacije i pojačanog govora mržnje u BiH razumijemo ovakav potez. Naši prijatelji iz Republike Hrvatske svjesni su političkog konteksta unutrašnje situacije', navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije