HNS: Konstitutivnost naroda je natkrovljujući princip svim ustavima u BiH

Radiosarajevo.ba
HNS: Konstitutivnost naroda je natkrovljujući princip svim ustavima u BiH
Uoči današnjeg sastanka lidera političkih stranaka kod ambasadorice SAD-a M. Cormack, Glavno vijeće HNS podsjeća na temeljna načela na kojima je utemeljena Bosna i Hercegovina.

Riječ je o, kako stoji u saopćenju HNS-a, konstitutivnosti naroda kao natkrovljujućem principu svim ustavima i zakonima u BiH, kako je to konstatirao i Ustavni sud BiH u svojim odlukama.

"Poštivanje ovih principa i dosljedna provedba Odluke Ustavnog suda BiH u predmetu ‘Ljubić’ podrazumijeva promjenu Izbornog zakona kako bi se ostvarilo 'legitimno predstavljanje koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije interese zastupa', i to na svim administrativno-političkim razinama", piše u saopćenju.

HNS također podsjeća  na obrazloženje Ustavnog suda BiH da je "opće načelo demokracije da vlast u državi proistječe iz naroda i pripada narodu. Iz Ustava Bosne i Hercegovine slijedi da je Ustav Bosne i Hercegovine kao narod označio konstitutivne narode koji zajedno sa Ostalima i građanima Bosne i Hercegovine čine zajednicu državljana koja jednakopravno ostvaruje vlast putem svojih predstavnika".

Glavno vijeće HNS očekuje da se na današnjem sastanku dosljedno poštuju temeljna načela Ustava BiH kao i odluke Ustavnog suda BiH. Svi drugi pravni akti moraju biti usuglašeni s ovim načelima i odlukama što se odnosi i na odredbe entitetskih ustava. Vjerujemo kako će predstavnici bošnjačkih stranaka pokazati odgovornost kako bi se stvorili uvjeti za izmjene Izbornog zakona BiH i omogućilo formiranje zakonodavnih tijela nakon općih izbora 2018. godine", stoji na kraju saopćenju kojeg je potpisao Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a i zastupnik u Saboru Republike Hrvatske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije