HNS BiH traži novi model popunjavanja klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda FBiH

16
Fena
HNS BiH traži novi model popunjavanja klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda FBiH
Foto: Fena / S današnje sjednice HNS-a

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH usvojio je Deklaraciju u kojoj je izrazio privrženost hrvatskog konstitutivnog naroda i krovne političke organizacije Hrvata u BiH temeljnim europskim vrijednostima i ustavnim načelima BiH te nedvosmislenu opredijeljenost punopravnom članstvu BiH u Europskoj uniji (EU) i Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Kako se dalje navodi u Deklaraciji, HNS BiH će se u svome radu nastaviti zalagati za daljnju decentralizaciju političke, fiskalne i gospodarske moći sukladno zahtjevima za integriranjem BiH u EU.

HNS BiH je upozorio kako unitarističke i separatističke tendencije predstavljaju "grube nasrtaje na ustavni poredak BiH, ali i realnu opasnost za opstojnost hrvatskoga naroda u BiH".

Dragan Čović tvrdi: U idućih 15 dana imat ćemo Vladu Federacije BiH

Dragan Čović tvrdi: U idućih 15 dana imat ćemo Vladu Federacije BiH

"HNS BiH ostat će posvećen procesu ustavne reforme i izmjena Izbornoga zakona BiH u skladu s natkrovljujućim načelima Daytonskoga sporazuma i Ustava BiH, odlukom Ustavnoga suda u predmetu U-23/14 („Ljubić“) i svim presudama Europskoga suda za ljudska prava, čime će se osigurati jednakopravnost tri konstitutivna naroda Bošnjaka, Hrvata i Srba i svih drugih građana u BiH.

Ograničene promjene Ustava BiH i izmjene Izbornoga zakona BiH moraju osigurati legitimno političko predstavljanje i jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda na svim administrativno-političkim razinama u BiH, u tijelima i institucijama ustavno namijenjenim legitimnom demokratskom predstavljanju konstitutivnih naroda", poručili su iz HNS-a.

HNS BiH podsjeća da je u proteklom pregovaračkom razdoblju "Venecijanska komisija pozitivno ocijenila prijedlog pregovaračkoga tima HNS-a BiH za ograničenu izmjenu Ustava BiH za Predsjedništvo i Dom naroda BiH".

Svi budući pregovori, navodi se u Deklaraciji, moraju biti vođeni isključivo s ciljem opstojnosti i uspostavljanja potpune političke ravnopravnosti Hrvata s drugim konstitutivnim narodima u BiH.

"Sadašnji sastav klubova konstitutivnih naroda u suprotnosti je s načelima definiranim odlukama Ustavnoga suda BiH. HNS BiH smatra kako je potrebno uspostaviti potpuno novi model popunjavanja klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda FBiH, kako bi se u cijelosti implementirala odluka Ustavnog suda BiH u predmetu U-23/14", smatraju u HNS-u.

U Deklaraciji se navodi i kako će HNS BiH dosljedno poštovati postojeći institucionalni i teritorijalni integritet BiH te da, s tim u vezi, BiH mora slijediti primjer europskih država koje svoj poredak temelje na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, koja je dio europske pravne stečevine, i koja omogućuju usklađivanje kolektivnih prava s individualnim, ljudskim i građanskim pravima i slobodama.

Kompletan tekst Deklaracije HNS-a BiH možete pogledati na OVOM LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije