HNK: Nema oboljelih od koronavirusa, u samoizolaciji 16 osoba

Radiosarajevo.ba
HNK: Nema oboljelih od koronavirusa, u samoizolaciji 16 osoba
Foto: Bljesak.info / Nermin Avdić

'U Hercegovačko-neretvanskom kantonu trenutno je 16 slučajeva koji se nalaze u preventivnoj samoizolaciji zbog mogućnosti oboljenja od koronavirusa', potvrdio je direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK Nermin Avdić.

Direktor Avdić kazao je kako su te osobe, koje su uglavnom u Mostaru, došle iz Italije, i redovno su u kontaktu sa Zavodom, prenosi Bljesak.

Bilo kakvo iskazivanje simptoma virusa, poduzelo bi daljnje mjere.

''Nemamo zasada nijedan slučaj oboljelih, a nemamo nijedan sumnjivi slučaj da smo ga morali poslali na testiranje'', rekao je Avdić.

Na području kantona, ipak postoji mogućunost pojave virusa.

''Svjedoci smo što se dogodilo u Italiji i slučaj u Hrvatskoj. Za očekivati je da se u nekom obliku pojavi i kod nas'', rekao je Avdić koji ističe kako je u građanima strah budući da su simptomi slični uobičajnoj sezonskoj gripi koja je sada na vrhuncu.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar stvoreni su uvjeti za izolaciju, gdje se nalazi osam kreveta, a smještajni kapaciteti će se u evenutalnom slučaju povećati. Za sada, tvrdi direktor ZJZ-a, nitko nije hospitaliziran u toj izolaciji, a testiranja na postojanje koronavirusa vrše se u Sarajevu, posredstvom Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

Kineski radnici koji se u Hercegovini nalaze zbog izgradnje autoceste, nazale se pod stalnim nadzorom Zavozda za javno zdravstvo.

Zbog čestih promjena grupa radnika, pojašnjava, svi novi koji dolaze borave u odvojenim sobama 14 dana te tek nakon toga pridružuju se ostalim radnim kolegama. Trenutno se četiri radnika nalaze u samoizolaciji.

Avdić ističe kako je potrebno hitno formirati krizni štab za borbu protiv koronavirusa na držanom nivou, čime bi se nižim niovima olakšalo djelovanje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije