Hitna sjednica Doma naroda PSBiH o ukidanju akciza

2
Radiosarajevo.ba
Hitna sjednica Doma naroda PSBiH o ukidanju akciza
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Dom naroda PS BiH

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine održat će danas hitnu sjednicu na kojoj bi trebao razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.

Sjednica je prvobitno bila zakazana za 24. mart, što je izazvalo negodovanje poslanika Predstavničkog doma PSBiH, ali i građana koji se nalaze u teškoj situaciji zbog “divljanja cijena” na tržištu.

Podsjetimo, na posljednjoj redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 9. marta, zastupnici su izglasali zahtjev Kluba SDP-a BiH: Saše Magazinovića, Nermina Nikšića, Nade Mladine i Zukana Heleza.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Nakon toga, Denis Bećirović je počeo prikupljati potpise kako se bi se sjednica Doma naroda održala ranije, što je i uspio 11. marta.

Nakon glasanja 9. marta, usvojeno je ukidanje akciza na naftne prerađevine pa će tako cijena goriva biti jeftinija za 30 do 45 feninga.

Da bi izmjene zakona stupile na snagu, moraju biti usvojene i u Domu naroda PSBiH.

Građani Bosne i Hercegovine efekte manje stope PDV-a i ukidanja akciza na gorivo mogu da očekuju najranije za šest mjeseci.

Samo Upravi za indirektno oporezivanje treba najmanje pola godine da se prilagodi novoj poreskoj politici koja je definisana kroz dopune Zakona o PDV-u koji je usvojen u Parlamentu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije