Hitna apelacija: Staviti van snage zakon RS kojim se derogira "Inzkov zakon"

2
F.V.
Hitna apelacija: Staviti van snage zakon RS kojim se derogira "Inzkov zakon"
FOTO: Radiosarajevo.ba / Sedam delegata podnijelo apelaciju Ustavnom sudu BiH

Sedam delegata Vijeća naroda entiteta bh. entiteta RS podnijelo je apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zbog donošenja zakonskih rješenja kojima se derogira tzv. Inzkov zakon, potvrđeno je portalu Radiosarajevo.ba.

Delegati Mihnet Okić, Alija Tabaković, Džemaludin Šabanović, Faruk Đozić, Muris Čirkić, Samir Baćevac i Ahmet Čirkić traže preispitivanje zakona o neprovođenju odluke visokog predstavnika o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se kriminalizira negiranje genocida i nagrađivanje ratnih zločinaca.

Insistiraju da Ustavni sud BiH po hitnom postupku razmotri njihov podnesak.

Sarajevo izgubilo velikog humanistu: Preminuo Taip Fidani, drago lice iz Bosne

Sarajevo izgubilo velikog humanistu: Preminuo Taip Fidani, drago lice iz Bosne

"Smatramo da se ovim zakonom krše mnogobrojne zloupotrebe Ustava Bosne i Hercegovine, te da ga je zbog toga potrebno staviti van snage.
Najljubaznije Vas molimo da u skladu sa članom 25. stav (2) i (3) Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ovaj zahtjev tretirate kao hitan jer su posljedice neustavnog Zakona veoma štetne po državu Bosnu i Hercegovinu", naveli su apelanti.

Podsjetimo, u Službenom glasnik RS-a objavljen je tzv. ukaz predsjednice tog entiteta Željke Cvijanović o proglašenju zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika koja se odnosi na Zakon o dopuni krivičnog zakona BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije