Heroji u crvenom ponovo na visini zadatka: Spasili ženu od sigurne smrti

4
Radiosarajevo.ba
Heroji u crvenom ponovo na visini zadatka: Spasili ženu od sigurne smrti
Foto: Hitna pomoć KS / Heroji u crvenom

Hitna medicinska pomoć Kantona Sarajevo bez obzira na okolnosti i vrijeme, u svakom trenutku je na usluzi građanima.

Tako se i jutros desila nepredviđena situacija, gdje je u centralnom objektu JU ZHMP KS zbog bola u predjelu želuca, medicinsku pomoć zatražila jedna sugrađanka.

Zadnjih nekoliko dana ima je tegobe zbog čega je posjetila svog ljekara i radila pretrage ali se unazad sat vremena bol pojačao zbog čega je došla u Hitnu pomoć.

Pacijentica je istakla koje su tegobe, pa su je medicinari primili na pregled i urađen je ekg-e nalaz na kojem se očitaju znaci Akutnog koronarnog sindroma, zbog čega se pacijentica, u prostoriji za opservaciju potencijalno vitalno ugroženih pacijenata, priprema za transport.

"U roku od 5 minuta pacijentici je ordinirana potrebna terapija, a u toku snimanja kontrolnog ekg snimka, doživljava srčani zastoj. Pacijentica je bez svijesti, pulsa i disanja, zbog čega naši uposlenici, uz pomoć opreme sa reanimacionih kolica, odmah započinju napredne mjere održavanja života. Nakon provedenih mjera reanimacije i isporuke elektro-šoka, srce naše sugrađanke ponovo je zakucalo", ističu iz JU ZHMP KS.

Navode kako je ubrzo nakon toga pacijentica počela samostalno da diše te dolazi svijesti.

Neznajući šta joj se desilo navodi da je dobro i da nema više one boli zbog koje je došla.

"Nakon stabiliziranja vitalnih parametara, uz medicinski nadzor i kontinuiranu kontrolu stanja, pacijenticu predajemo kolgama KUMa KCUSa na daljni tretman. Pacijentica je svjesna, komunikativna, sa stabilnim vitalnim parametrima", poručili su iz Hitne pomoći KS. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije