Hercegovac se odrekao žena da bi živio kao viking: "Nijedna me ne bi tolerisala"

3
Radiosarajevo.ba
Hercegovac se odrekao žena da bi živio kao viking: "Nijedna me ne bi tolerisala"
Foto: Dalmacija Danas / Stipe Pleić, hercegovački viking

U posjeti ovogodišnjem Mostarskom sajmu, posebnu pažnju mnogima je zaokupirao štand sa sigurno najvećim brojem posjetitelja. Baš za tim štandom stajao je kršni čovjek, pravog vikinškog izgleda i stila. Da je viking potvrđuje već svojim izgledom, ali i onim čime se bavi.

Naime, Stipe Pleić već godinama pravi vikinške sjekire, štitove, koplja, mačeve, stolice i stolove te ostale predmete koje su Vikinzi koristili u svakodnevnoj upotrebi. Za sve je kriva popularna serija Vikinzi, a hercegovački viking nam je otkrio kako je počela vikinška priča.

"Inspiriran serijom Vikinzi pokušao sam izraditi vikinšku sjekiru i sve je krenulo od toga. Oni su mi kao narod oduvijek bili zanimljivi kao ratnici, pa sam počeo proučavati njihovu kulturu i način života. Najviše me u seriji oduševio izgled sjekire pa sam je odlučio izraditi", pojašnjava Stipe za Dalmacija Danas.

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

Za izradu jedne sjekire treba mu i do nekoliko dana, a pri izradi prolazi kroz nekoliko faza: "Prvo moram obraditi metal kutnom brusilicom, nakon toga se termički obrađuje. Zatim od drva radim držalicu koju crtam pirografom, a neke i rezbarim švicarskim nožićem. Treća faza je spajanje sječiva i drške. Onda slijedi lakiranje lanenim uljem i na kraju dolaze ukrasi od kože."

Uz sjekire, mačeve i strijele izrađuje i ukrasne predmete poput ogledala, kutija i štapova. Njegovi kupci su uglavnom zaljubljenici u vikinško oružje, a dolaze iz raznih krajeva svijeta. Svoje selo kod Tomislavgrada učinio je pravom turističkom atrakcijom. Tako je, za vrijeme pandemije, u staroj obiteljskoj kući izradio i repliku vikinške kuće koju koristi za izložbeni prostor i mjesto za opuštanje, a u istoj kući djeluje i udruženje bacača sjekira Flick axe throwing.

"Vikinška kuća mi služi kao izložbeni prostor, a unutra je sve uređeno u vikinškom stilu kao u ranom srednjem vijeku. Tu su maketa vikinškog broda, tron, stol i dva golema postera glavnih likova iz serije. Osim toga, osnovao sam i Klub bacača sjekira u BiH Flick, pa tu nudim i zabavu sa sjekirama i strijelama pa se svako može okušati gađanjem u metu i strelište. Ljudi me često posjećuju jer imam i smještaj prilagođen svakome ko odluči da dođe", govori Stipe.

Nema sumnja da je na Mostarskom sajmu njegov štand bio najposjećeniji i najzabavniji, a tome je doprinio vedri duh hercegovačkog vikinga, jednako kao i njegov outfit.

"Oblačim se u vikinškom stilu i ne tako rijetko izrađujem prikladnu odjeću za sebe. Frizuru i bradu sam prilagodio tom stilu. Svakodnevno mi se fanovi javljaju putem društvenih mreža. Sigurno je da sam najeksponiraniji viking na našim prostorima", samouvjereno će on.

Priča Stipe, kako je radio na građevini u Njemačkoj nekoliko godina, ali svoj mir pronašao je u svome rodnom mjestu - Stipanićima. Sve što radi ipak smatra svojim hobijem, velikom ljubavi i užitkom. Pitamo ga je li sve radi sam ili ima pomoć?

"Sve sam, pa da imam ženu i obitelj ne bi mogao ovo raditi, ko bi mi to tolerirao", šaljivo će simpatični viking, a onda dodaje onu mudru poslovicu vikinškog naroda. "Samo neoženjen muškarac može biti sretan. Ja izbjegavam druženje za ženama, one pokušavaju vikinga zarobiti i uništiti", uz smijeh zaključuje najpopularniji viking Stipe Pleić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije