Hemon, Vučetić i Hozić: Nevolje se spremaju na cijelom Balkanu

1
Prevela i priredila: L. R.
Hemon, Vučetić i Hozić: Nevolje se spremaju na cijelom Balkanu
Foto: Radiosarajevo.ba / Hemon, Vučetić i Hozić

"Prije 30 godina, SAD i Europa su imale priliku spriječiti, a zatim zaustaviti rat u Jugoslaviji i Bosni i Hercegovini. Umjesto toga su odabrali prikladno 'ograničavanje', a cijena je bila genocid. Ako je SAD-u i EU stalo do demokracije i vlastite budućnosti, moraju shvatiti da se svijet sprema za veliki sukob - sukob čiji su dolazak ljudi na Balkanu, koji je na periferiji fantazije o vječnoj demokraciji, naučili prepoznati mnogo prije zapadni diplomati koji su izvrsni u obuzdavanju sukoba."

Objavljeno je ovo danas u kolumni u uglednom Politicu, čiji su autori Aleksandar Hemon, Aida A. Hozić i Srđan Vučetić.

Podsjetimo, Hemon je autor, esejist i profesor kreativnog pisanja na Unvierzitetu Princeton. Hozić je profesorica međunarodnih odnosa i čelnica Odsjeka za političke znanosti na Unvierzitetu Florida, a Vučetić je profesor javnih i međunarodnih odnosa na Univerzitetu Ottawa.

Nastavak kreditne linije - Stambeni krediti za mlade i uspješnog poslovanja Union banke

Nastavak kreditne linije - Stambeni krediti za mlade i uspješnog poslovanja Union banke

"U ovo doba godine Sarajevo je obično obavijeno paklenim smogom. Grad se nalazi u dolini, okružen planinama, a dim i zagađenje proizvedeno lož-uljem i ispušnim plinovima automobila jednostavno nemaju gdje otići. A, kad se smog spusti na glavni grad, vidljivost je mala. Zračna luka se gasi, otežana je vožnja, stanovnici ostaju u zatvorenom prostoru, kao u izolaciji. Sarajevski minareti i crkveni tornjevi, njegova znamenita Sahat-kula i osvijetljena gradska vijećnica, sablasno svijetle u mraku, naizgled smješteni u nekom alternativnom svemiru, a ne u srcu Europe.

Ove godine, međutim, smog ne zaustavlja strane izaslanike koji dolaze i odlaze. Sve je veći strah da bi dugotrajna politička kriza u Bosni – proizvod oslabljene institucionalne strukture stvorene Daytonskim mirovnim sporazumom i kontinuiranog agresivnog nacionalizma od strane vodstva zemlje – mogla dovesti do njenog raspada ili novog rata.

Zabrinuti izaslanici pokušavaju urazumiti bosanske starosjedioce, nudeći im mrkve i štapove kako bi ostali na istom nefunkcionalnom etnonacionalističkom putu i odgodili svoje sitne svađe dok se sljedeći izborni ciklus ne spusti na svjetska metropolitanska središta", pišu Hemon, Hozić i Vučetić.

Ipak, kako upozoravaju, "a to ovi strani emisari znaju": "Bosna nije sama u tome — nevolje se spremaju na cijelom Balkanu. Napetosti su velike u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, dvjema najnovijim članicama NATO-a. Kosovo i Srbija nisu ni blizu dogovora. Čak i susjedne zemlje Europske unije — Slovenija, Hrvatska, Rumunija, Bugarska i, naravno, Mađarska — sve više odustaju od pretvaranja da postaju pouzdani demokratski partneri koje Bruxelles i Washington kažu da žele u regiji.

Autori su, napominju, stava da "Balkan nije u korijenu trenutnih svjetskih problema."

"Etnocentrični, rasistički pozivi na nacionalizam tinjaju pod površinom demokracija posvuda. Zemlje koje se okupljaju danas na prvom Samitu za demokraciju američkog predsjednika Joea Bidena nisu iznimka. Tamo će sudionici iz 100 'manje-više' demokracija održati uglavnom predvidljive govore o 'najgorem obliku vlasti' i potrebi da demokratski saveznici slušaju jedni druge i budu ljubazni. (...)

Ipak, Bidenov samit suočava se s kritikama sa svih strana - posebno kada je u pitanju spisak pozvanih. Bosna i Hercegovina nije uključena u Samit. To je jedina država zapadnog Balkana koja je izostavljena s popisa, dok su zemlje poput Srbije i Hrvatske - koje su se žestoko borile za segregaciju u Bosni - pozvane.

Možda će nam njihovi izaslanici, zajedno s onima iz Poljske i Filipina, sada moći reći što zapravo znači demokracija", pišu Hemon, Hozić i Vučetić.

Naglašavaju kako čak i domaćin samita ima dosta problema kod kuće: "Uostalom, okupljanje se održava u vrijeme kada je i sama američka desnica duboko podijeljena oko liberalne demokracije. Mnogi konzervativci misle da je američki multirasni, multikulturalni nacionalni identitet samo još jedna iluzija koju treba razbiti, a Ustav optička prepreka koju treba prevladati."

Autori su stava da Bidenov uobičajeni taktički pristup - izbjegavanje konfrontacije u svrhu lažnog jedinstva - nije samo moralno pogrešan već i politički kontraproduktivan.

"Ako ne promijeni smjer i shvati da mu je u rukama borba za opstanak demokratskog upravljanja, njegov drugi Samit za demokraciju održat će se u daleko izazovnijem okruženju... Ako su SAD i EU, i svi oni koji su spremni hvaliti demokraciju za odabranu publiku predsjednika Bidena i njegovih savjetnika, iole ozbiljni, moraju agresivno podržati progresivne demokratske snage u Americi, Bosni i svuda – jer je današnji dan skoro gotov, a sutra će biti prekasno."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije