Helez objavio: Turska šalje borbene transportere za Oružane snage BiH

2
Radiosarajevo.ba
Helez objavio: Turska šalje borbene transportere za Oružane snage BiH
Foto: Facebook / Zukan Helez i Yašer Guler

U okviru službene posjete Republici Turskoj ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez (SDP) održao je sastanak s ministrom odbrane Repulike Turske Yašarom Gülerom.

Kako navodi ministar susret je prošao u prijateljskom raspoloženju.

"Kao rijetko koja država, Turska ima historijski autoritet, vojna je sila, ima važan geostrateški položaj i volju da podrži Bosnu i Hercegovinu u našim nastojanjima da postanemo punopravan član NATO saveza.

Pogledajte najluđi trenutak TV debate Bidena i Trumpa: "Vidio sam te kako udaraš..."

Pogledajte najluđi trenutak TV debate Bidena i Trumpa: "Vidio sam te kako udaraš..."

Na početku sastanka zahvalio sam kolegi Güleru što je Republika Turska dala podršku usvajanju Rezolucije u UN ta na taj način dala doprinos da se istina o genocidu u Srebrenici zna i obilježava u svijetu", naveo je Helez.

Dodao je i da je dobio obećanje ministra Gülera da će Turska uskoro isporučiti borbene transportere za potrebe bataljonske grupe lake pješadije Oružanih snaga naše države.

'Vrlo moguće i realno': Hoće li NATO baza biti uspostavljena u BiH?

'Vrlo moguće i realno': Hoće li NATO baza biti uspostavljena u BiH?

"Borbeni transporteri će unaprijediti kapacitete ove bataljonske grupe, koja je već sada spremna, istrenirana i organizovana da učestvuje u svim međunarodnim misijama podrške miru po najzahtjevnijim NATO standardima.

Također, dogovorili smo i obuku 60 pilota za helikoptere Oružanih snaga BiH. Na ovaj način ćemo osigurati aktivno zanavljanje deficitarnog letačkog kadra čime se osigurava i kontinuitet u izvođenju zračnih operacija", poručio je ministar Helez.

Osim obuke pilota, dogovoreno je i povećanje broja mjesta za obuku oficira svih rodova Oružanih snaga BiH.

"Republika Turska je respektabilan član NATO saveza sa velikim brojem reprezentativnih vojnih akademija na svom tlu po svim NATO standardima. Školovanjem i obukama naših oficira na ovim akademijama značajno ćemo unaprijediti kapacitete i sposobnosti Oružanih snaga BiH.

Na kraju sastanka zatražio sam od ministra Gülera, a što je on prihvatio, da pripadnici Oružanih snaga R Turske obavezno ostanu te stalno budu dio EUFOR-ove misije ALTHEA u našoj zemlji. Vjerujem da bi njihovo prisustvo dalo dodatnu sigurnost građanima u Bosni i Hercegovini. U nastavku službene posjete prisustvovati ću vojnoj vježbi ''EFES 2024''.

Ova vojna vježba je jedna od najvećih u svijetu u ovoj godini te će u njoj učestvovati preko 11 000 učesnika iz 50 različitih zemlja svijeta. Ponosan sam što će i Bosna i Hercegovina imati predstavnike na ovoj vježbi", zaključio je Helez.

U okviru službene posjete Republici Turskoj imao sam srdačan i prijateljski sastanak sa ministrom odbrane R Turske...

Posted by Zukan Helez on Wednesday, May 29, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije