HDZ i SDP protestiraju zbog ograničenja kretanja vozila na Božić

Fena
HDZ i SDP protestiraju zbog ograničenja kretanja vozila na Božić
"Naprosto je žalosna činjenica to što je Vlada Kantona Sarajevo donijela odluku o uvođenju principa kretanja motornih vozila par - nepar, koja stupa na snagu ni manje ni više nego u nedjelju 25. prosinca u 7 ujutro", navodi se u saopćenju HDZ-a.

Naime, Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo (KS) za primjenu Plana interventih mjera u slučajevima prekomjerene zagađenosti zraka u KS donio je Odluku o proglašenju treće epizode - uzbuna, nakon što su pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku pokazali alarmantno prekoračenje dozvoljenih vrijednosti čvrstih čestica PM10, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo. Od sutra, 25. decembra 2016. godine, na snazi je privremeno ograničavanje upotrebe motornih vozila, odnosno uvođenje sistema vožnje po principu par-nepar tablica.

"Za one koji to znaju, a i za one kojima treba ponoviti, katolici diljem svijeta 25. decembra slave blagdan Kristova rođenja – u narodu poznatijem kao Božić", navodi se u priopćenju za javnost Vrhbosanske županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Sarajevo.

Iako je zrak u Sarajevu izuzetno zagađen već petnaestak dana, Ministarstvo prostornog uređenja na čelu s ministrom Čedomirom Lukićem, kako se navodi u priopćenju, otvara oči tek danas i uvodi prijeko potrebno zabranu baš na Božićno jutro.

"Svi ćemo se složiti da nam je čist zrak itekako potreban i ako će ona pomoći svi ćemo se za cilj žrtvovati. Ali, pitamo se gospodine ministre, jeste li slučajno ili namjerno uveli ovu zabranu na sam dan Božića. Vama to ništa ne znači, dan kao dan, no ima ih kojima to znači i ne mogu taj dan otići u Crkvu i posjetiti rodbinu, jer će platiti kaznu slaveći Božić. To je je obiteljski blagdan, dan kada se obitelji i prijatelji posjećuju, isto kao što to rade vjernici na Bajram, Pravoslavni Božić ili neki drugi vjerski praznik", ističe se u priopćenju sarajevskog HDZ-a.

Iz ove stranke upozoravaju da je trebalo povesti računa da čak i ako je zabrana već na na snazi trebalo bi ju staviti van snage u vrijeme blagdana, a ne baš tada uvoditi.

"Katolici Kantona Sarajevo će poštivati ovu odluku i obići tko može svoju rodbinu i prijatelje koristeći gradski prijevoz. No ovakve odluke bi trebale biti suspendirane u dane Blagdana a ne donošene za vrijeme istih", ističe se u priopćenju Vrhbosanske županijske organizacije HDZ-a Sarajevo.

Slične primjedbe ima i Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) koja je pozvala Vladu Kantona Sarajevo da odmah prolongira, za ponedjeljak 26. decembra, odluku o smanjenju zagađenja zraka ograničenjem upotrebe vozila prema sistemu par-nepar.

"Iako zagađenje zraka traje već više od sedam dana, a Vlada Kantona Sarajevo nije ozbiljnije reagirala do danas, smatramo da nema potrebe da se ova odluka počne primjenjivati od nedjelje, 25. decembra, za katolički Božić, te da se njena primjena može prolongirati za jedan dar", saopćeno je iz SDP-a BiH.

Obavijest Vlade KS

Sve dok traje TREĆA EPIZODA – UZBUNA građani mogu besplatno koristiti tramvajski i trolejbuski prijevoz kaže se u dopunjenoj Odluci o proglašenju pomenute epizode koju je donio Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo (KS) za primjenu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerene zagađenosti zraka u KS.

Vlada KS će pokriti sve troškove koji nastanu zbog donošenja ove mjere, a koja je vezana za prethodno donesenu mjeru prema kojoj je potrebno maksimalno povećati kapacitete sredstava javnog gradskog prijevoza koji ne zagađuju okoliš.

I ova dopunjena odluka ima za cilj veće korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza sa ekološki prihvatljivim pogonom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije