HDZ-ov delegat u Parlamentu BiH: Treba napraviti korake ka reorganizaciji BiH

4
Radiosarajevo.ba
HDZ-ov delegat u Parlamentu BiH: Treba napraviti korake ka reorganizaciji BiH
Foto: BHRT / Bariša Čolak, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH

Delegat HDZ-a u Domu naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak kaže da treba napraviti pravne i političke korake kada je u pitanju teritorijalna reorganizacija Bosne i Hercegovine.

"Ne znam kad će to biti i kako će biti, ali u svakom slučaju mislim da će se ta tema aktualizirati. To je nedvojbeno. Čak kad ne bi bilo ovakve političke situacije u BiH mislim da mi moramo vrlo ozbiljno razgovarati jer previše je vremena prošlo od Dejtona do danas, a mi nažalost stagniramo, ne idemo naprijed. Susjedi, koji su bili daleko iza nas su napravili daleko više.

Na tome trebamo raditi kako bismo dobili funkcionalniji oblik koji bi bio prihvatljiv za sve građane i BiH napravio funkcionalnijom državom koja bi se približila Europskoj Uniji", rekao je Čolak.

Otkazano ročište: Poznat novi datum suđenja Miloradu Dodiku

Otkazano ročište: Poznat novi datum suđenja Miloradu Dodiku

Takav odgovor ponudio je na pitanje novinara "hoće li HNS ili HDZ uskoro u parlamentarnu proceduru dostaviti svoj prijedlog izmjene ustava i zakona kojima bi bilo definisano institucionalno i teritorijalno reorganiziranje Bosne i Hercegovine kako je to navedeno u zaključcima HNS-a".

Takve stvari su se do dada objavljivale isključivo nakon sjednica HNS-a, ali nismo vidjeli nikakav konkretan korak u jedinom legalnom i pravnom načinu na koji bi se do tih izmjena moglo doći. Ukoliko do toga ne dođe u Parlamentu, bojim se da onda svjedočimo nekim nezakonitim aktivnostima, a već je najavljeno da su aktivnosti i politički koraci pokrenuti, kazao je potom novinar, a Čolak konstatovao:

"Pa, tu treba napraviti pravne i političke korake. Bez imalo dvojbe, ti koraci moraju biti, prije svega, u skladu s europskim standardima, s međunarodnim konvencijama. Naravno da moraju biti u skladu i s Ustavom Bosne i Hercegovine. Sve drugo bi vodilo nečemu što bi moglo izazvati još veće tenzije u Bosni i Hercegovini. I naravno da smo mi svjesni da mi to sami ne možemo napraviti. Za to treba politička volja i drugih u Bosni i Hercegovini", rekao je Čolak gostujući na BHRT-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije