HDZ BiH: Preko noći ukradene hiljade hrvatskih glasova, pozivamo na istragu

9
Radiosarajevo.ba
HDZ BiH: Preko noći ukradene hiljade hrvatskih glasova, pozivamo na istragu
Foto: Anadolija / Dragan Čović

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar, kako se navodi u saopćenju ove stranke, najoštrije osuđuje malverzacije izbornim rezultatima u Gradu Mostaru i već poznatu i neskrivenu krađu hiljade glasova u dominantno hrvatskim izbornim područjima Grada Mostara.

"Odgovorno tvrdimo da se nastavlja raditi izborni inženjering, nakon zatvaranja birališta, a sa hrvatskih područja nestaju glasovi ili se ne broje. Danas imamo upravo takvu situaciju na koju smo upozoravali", saopćeno je iz HDZ-a.

Kako se navodi, nakon 16 sati od zatvaranja birališta nisu izbrojani glasovi za Grad Mostar.

"Imamo glasove kojih preko noći nigdje nema, a dobile su ih hrvatske stranke. Tko je ukrao te glasove i/ili ih prebacio drugim političkim opcijama", upitali su iz HDZ-a.

Dodaju kako su naglašavali kako su Centralna izborna komisija (CIK) i Gradsko izborna komisija nadležne institucije za provođenje izbora te da moraju biti neovisne od političkog utjecaja, jamčiti transparentnost i demokratski izborni proces, a u Mostaru to nije slučaj.

"Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar poziva međunarodne partnere i predstavnike međunarodne zajednice, sve nadležne institucije da se uključe u rješavanje ovog gorućeg problema i očitih izbornih manipulacija koje ruše europski put, stabilnost i napredak", saopćeno je danas iz HDZ-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije