HDZ BiH: Nećemo pristati na zloupotrebu patnji ukrajinskog naroda

7
Radiosarajevo.ba
HDZ BiH: Nećemo pristati na zloupotrebu patnji ukrajinskog naroda
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru održana je sjednica Predsjedništva ove stranke. Današnje zasjedanje Predsjedništva bilo je usmjereno na temu Općih izbora i njihovog održavanja te vremenskog okvira koji predstoji do oktobra.

"Današnja sjednica Predsjedništva održava se na Dan Europe, dana kada su stavljeni temelji mira i pobjede nad svim totalitarizmima nakon Drugog svjetskog rata. Dan Europe je poseban dan da se podsjeti na važnost europskog zajedništva i jačanja temeljnih vrijednosti tolerancije, uvažavanja i međusobnog poštivanja.

Na početku sjednice Predsjedništvo HDZ-a BiH izrazilo je duboku solidarnost sa svim sredinama pogođenim nedavnim potresom i pozvalo sve razine vlasti u BiH za intenzivno uključivanje u proces financijske pomoći u sanaciji i obnovi. Dosadašnje analize ukazuju na ogromne materijalne štete koje ugrožavaju sigurnost lokalnih sredina, osobito Stoca, ali i Čapljine i drugih hercegovačkih gradova izravno pogođenih potresom.

"Stazom sjećanja 11.541..." u Sarajevu: Kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava

"Stazom sjećanja 11.541..." u Sarajevu: Kultura sjećanja mora pobijediti kulturu zaborava

Predsjedništvo HDZ-a BiH raspravljalo je i donijelo sljedeće zaključke:

1. Predsjedništvo HDZ-a BiH poziva na žurnu stabilizaciju političke situacije u BiH postizanjem dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH kako bi se uklonili svi oblici diskriminacije i kršenja političkih prava hrvatskoga konstitutivnog naroda i svih drugih građana sukladno odlukama Ustavnoga suda BiH i Europskoga suda za ljudska prava. Predsjedništvo HDZ-a BiH podsjeća kako su izmjene Izbornog zakona BiH jedan od ključnih uvjeta za dobivanje kandidacijskog statusa te opću revitalizaciju euroatlantske perspektive BiH.

2. Predsjedništvo HDZ-a BiH izražava duboku zabrinutost zbog pitanja nezakonitosti i netransparentnosti tijekom nadolazećeg izbornoga procesa s obzirom na nelegalno popunjavanje Središnjega izbornog povjerenstva (SIP) te imajući i u vidu otvorene krađe na Lokalnim izborima u Mostaru 2021. godine.

Značajan dio članova SIP-a se nedvosmisleno stavio na raspolaganje radikalnim unitarističkim bošnjačkim frakcijama kako bi se ukinula ravnopravnost i konstitutivnost Hrvata, što je isticano u javnim nastupima njihovih članova. Predsjedništvo HDZ-a BiH drži da raspisivanje Općih izbora u ovim uvjetima predstavlja grubo kršenje vladavine prava i demokratskih standarda s obzirom na političku kontrolu i političku pristranost tijela nadležnog za provedbu izbora.

3. Predsjedništvo HDZ-a BiH pozdravlja napore domaćih i međunarodnih aktera za najavljeni nastavak pregovora na visokoj razini oko reforme Izbornog zakona BiH. Predsjedništvo HDZ-a BiH podsjeća kako Odluka Ustavnoga suda BiH u predmetu 'Ljubić' i presude Europskoga suda za ljudska prava nisu implementirane unatoč naporima međunarodnih facilitatora.

Predsjedništvo HDZ-a BiH podsjeća kako je hrvatski pregovarački tim u posljednje dvije godine predložio desetke prijedloga koji u potpunosti rješavaju sve diskriminacije utvrđene presudama Europskoga suda za ljudska prava kao i presude domaćih sudova.

4. Predsjedništvo HDZ-a BiH drži kako sustavno odbijanje i bojkotiranje reforme neustavnoga Izbornog zakona od strane dijela radikalnih bošnjačkih stranaka ostavlja nemjerljivo štetan prostor za nastavak sustavne diskriminacije i političke krađe u Dom(ovima) naroda i Predsjedništvu BiH kao ključnim institucijama za konstitutivne narode. U ovim institucijama moraju postojati paritet i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda. Odbijanje dogovora od strane SDA i radikalne unitarističke pretenzije za stvaranjem države po vlastitoj mjeri neće abolirati glavne bošnjačke stranke odgovornosti od nastavka urušavanja institucija i destabilizacije kako entiteta Federacije BiH, tako i Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo HDZ-a BiH poziva sve bošnjačke stranke na žurni prestanak korištenja govora mržnje u javnom prostoru kako prema hrvatskome narodu u cjelini tako i prema legitimnim političkim predstavnicima hrvatskoga naroda.

5. Predsjedništvo HDZ-a BiH nedvosmisleno podržava potpunu implementaciju zaključaka Izvanrednoga zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora (HNS BiH) od 19. veljače 2022. godine. Predsjedništvo HDZ-a BiH smatra kako je implementacija tih zaključaka započela 4. svibnja 2022. u trenutku raspisivanja Općih izbora bez prethodno implementiranih nužnih izmjena Izbornoga zakona, čime se izravno dovodi u pitanje politička opstojnost Hrvata kao konstitutivnoga naroda. Predsjedništvo HDZ-a BiH poziva HNS BiH na žurno razmatranje idućih koraka u tom smjeru.

6. Predsjedništvo HDZ-a BiH upućuje zahvalnost predsjedniku HDZ-a i Vlade RH Andreju Plenkoviću kao i ministrima u Vladi RH na iznimnim diplomatskim i političkim naporima koje svakodnevno ulažu na visokim razinama i međunarodnim forumima. HDZ RH ima nemjerljive zasluge za internacionalizaciju hrvatskoga nacionalnog pitanja u BiH i podizanje svjesnosti o kršenju temeljnih prava Hrvata kao konstitutivnoga naroda. Stoga, još jednom pozivamo sve nositelje izvršne i zakonodavne vlasti u RH na kontinuitet i jačanje takvog angažmana kako u međunarodnoj zajednici tako i u međunarodnim organizacijama, a sve u cilju konačnog završetka procesa pregovora o izmjenama izbornoga zakonodavstva prije održavanja Općih izbora.

7. Predsjedništvo HDZ-a BiH snažno, kontinuirano i nedvosmisleno izražava solidarnost s ukrajinskim narodom te još jednom jasno osuđuje agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu. Predsjedništvo HDZ-a BiH iskazuje pijetet svim žrtvama agresije, podsjećajući se na užase rata kroz koju je prošao hrvatski narod u BiH.

HDZ BiH, kao i druge stranke Hrvatskoga narodnog sabora BiH, nedvosmisleno podržava odluke Europske unije i neće pristati na insceniranu političku kampanju dijela oporbe kao i zloupotrebu patnji ukrajinskoga naroda od strane pojedinih politički aktera, plaćenih medija i dijela stranih diplomatskih službi na štetu HDZ-a BiH i hrvatskoga konstitutivnog naroda", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije