Haverić: Izjava Tegeltije pokazuje da nije adekvatan kadar za državni organ

Radiosarajevo.ba
Haverić: Izjava Tegeltije pokazuje da nije adekvatan kadar za državni organ
Zaključci VSTV-a BiH, među kojima je i dopunjen član 44. Zakona o VSTV-u kojim se uvodi izuzetna mogućnost za razrješenje sudija i tužioca bez provedenog disciplinskog postupka, problematična je jer ugrožava nezavisnost pravosudnog sistema BiH.

Član Predsjedništva Naše stranke Tarik Haverić podsjeća da je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija u saopćenju rekao da ima podršku Udruženja sudija Republike Srpske te da je za člana VSTV-a izabran glasovima sudija svih osnovnih, okružnih, okružnih privrednih i Višeg privrednog suda Republike Srpske.

"Tegetlija je favorizovao jedan NGO vrlo sumnjivih etičkih i ekspertskih pozicija te se stavio u ulogu predstavnika navodnih srpskih sudija i tužilaca koji ne postoje ni kao ustavna kategorija niti kao stvarna pravosudna činjenica. Sudije su slovo zakona, a ne glas naroda iz kojeg dolaze. Nespojivo je s funkcijom predsjednika VSTV-a da sebe vidi kao glas narodnjačkog suda ili entitetskog sudovanja jer to nije u skladu niti s Ustavom BiH niti sa Zakonom o VSTV-u", kazao je Haverić u današnjem saopćenju Naše stranke.

Naglasio je da izjava Tegeltije u kojoj tvrdi da su njegova izborna baza sudije RS-a pokazuje da on nije adekvatan kadar za državni organ koji reguliše rad pravosuđa BiH.

"Njegov stav je netačan i predstavlja bahat i krajnje neprofesionalan odnos prema svim institucijama pravosuđa na čijem je čelu. Tegeltija falsificira ulogu VSTV-a i njegovog predsjednika kao što netačno predstavlja proceduru izbora, a time svrhu i odgovornost predjednika VSTV-a", naveo je Haverić.

Potcrtava da je Tegeltija za člana VTSV-a izabran kao predstavnik sudija osnovnih sudova, a za predsjednika je izabran kao član VSTV-a.

Pozicija predsjednika ga prema tome, dodaje Haverić, obavezuje da predstavlja bh. pravosuđe u cjelini, a ne samo jedan njegov manji i zamišljeni dio, piše u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije