Haški sud odbio zahtjev Franka Simatovića za oslobađanjem

Srna
Haški sud odbio zahtjev Franka Simatovića za oslobađanjem
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Jovica Stanišić i Franko Simatović-Frenki

Haški sud odbacio je zahtjev bivšeg operativca Državne bezbjednosti (DB) Srbije Franka Simatovića da, na polovini suđenja, bude oslobođen optužbi za zločine u Hrvatskoj i BiH za period od 1991. do 1995. godine.

Saopštavajući odluku, predsjedavajući suda Burton Hall rekao je da je haško tužilaštvo, tokom nedavno okončanog dokaznog postupka, izvelo dovoljno dokaza o svim tačkama optužnice za nastavak suđenja

Sudija Hall je najavio da će dokazni postupak odbrane početi 18. juna, prenijeli su beogradski mediji.

On je naveo da je raspravno vijeće ocijenilo da je tužilaštvo izvelo dovoljno dokaza o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata radi trajnog i nasilnog uklanjanja nesrpskog stanovništva sa velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, a da je Simatović, zajedno sa drugim učesnicima, dao "značajan doprinos" sprovođenju tog zločinačkog poduhvata. 

Vijeće je odbacilo tvrdnju Simatovićeve odbrane da tužioci nisu dokazali njegovu krivicu ni po jednoj tački optužnice i ocijenilo da je u prvom dijelu suđenja tužilaštvo izvelo dovoljno dokaza na osnovu kojih bi se mogao izvesti zaključak o osnovanosti optužbi protiv Simatovića.

"To, međutim, ne znači da je u ovoj fazi postupka vijeće taj zaključak i donijelo ili da će ga donijeti, nakon što sasluša dokaze odbrane", napomenuo je Hol, navodeći da dokazi govore o Simatovićevoj ključnoj ulozi u organizovanju, finansiranju, obuci, naoružavanju i kontroli specijalnih srpskih jedinica u Hrvatskoj i BiH.

Pozivajući se na dokaze optužbe, on je rekao da je Simatović lično učestvovao u napadima na Plitvice, Glinu i selo Lovas, a imao je i rukovodeću ulogu u operaciji "Pauk" u BiH.

Poslije prvog suđenja, prvostepeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je 29. maja 2013. godine Jovicu Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice.

Međutim, apelaciono vijeće Haškog tribunala usvojilo je 15. decembra 2015. godine ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo, poništilo oslobađajuću presudu, a ponovljeni proces je počeo 13. juna 2017. godine.

Simatović (68) je optužen, zajedno sa bivšim načelnikom DB-a Srbije Jovicom Stanišićem, za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH. 

Prvooptuženi Stanišić (68) nije ni podnosio zahtjev za oslobađanje na polovini procesa.

I Simatović i Stanišić su na privremenoj slobodi u Srbiji, a očekuje se da će se u Haag vratiti za početak dokaznog postupka odbrane.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije