Franko Simatović na privremenoj slobodi

Fena
Franko Simatović na privremenoj slobodi
BIRN - Detektor.ba / MICT
Mehanizam za međunarodne krivične tribunale (MMKT) pustio je na privremenu slobodu bivšeg operativca Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Franka Simatovića, kome se sudi po optužnici za ratne zločine počinjene u BiH i Hrvatskoj.

Kako je danas saopćio Mehanizam, Simatović će na privremenoj slobodi u Srbiji ostati do 19. januara. Iz odluke sudija, s koje je danas skinuta oznaka povjerljivosti, proizlazi da je Simatović pušten iz pritvora u Scheveningenu 8. decembra, prenosi BIRN-Justice Report. 

U ponovljenom haškom procesu protiv Simatovića i Jovice Stanišića, bivšeg šefa SDB-a Srbije, nastupila je pauza zbog Božića i Nove godine. Suđenje će, kako se očekuje, biti nastavljeno u trećoj nedjelji januara.

Stanišića i Simatovića optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i bošnjačkih civila tokom ratova u BiH i Hrvatskoj, u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrba sa teritorija Hrvatske i BiH. Na čelu zločinačkog udruženja bio je, po tužiocima, tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije