Haški Mehanizam se oglasio o slučaju Darija Kordića: Posvećeni protiv snaga mržnje

9
Radiosarajevo.ba
Haški Mehanizam se oglasio o slučaju Darija Kordića: Posvećeni protiv snaga mržnje
Foto: EPA-EFE / Dario Kordić u Hagu

Međunarodni mehanizam za krivične sudove u izjavi za portal Radiosarajevo.ba oglasio se danas o izjavi haškog osuđenika, bivšeg predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i potpredsjednika tzv. Herceg-Bosne Darija Kordića koji je u nedavno objavljenom video-zapisu kazao da je "svaka sekunda" zatvora i rata vrijedila i da bi "sve ponovio".

Kordića je Haški tribunal osudio na 25 godina zatvora za ratne zločine nad bošnjačkim civilima, ali je pušten na prijevremenu slobodu, u maju 2014. godine. Više o ovom slučaju čitajte OVDJE.

"Mehanizam je upoznat sa izjavom Darija Kordića, koji je osuđen za zločine u Bosni i Hercegovini od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju", izjavila je za portal Radiosarajevo.ba glasnogovornica Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Helena Eggleston.

Merima Čelik dobila još jedno vrijedno priznanje: 'Prvi put je žensko Policajac godine'

Merima Čelik dobila još jedno vrijedno priznanje: 'Prvi put je žensko Policajac godine'

Ona je podsjetila na obraćanje predsjednice Mehanizma, sutkinje Graciele Gatti Santane Vijeću sigurnosti UN-a od 12. juna 2023.

Podsjetimo, sutkinja Gati Santana je podvukla da i dalje postoji "uznemirujući trend negiranja genocida, slavljenja ratnih zločina i čak provokativnih izjava osuđenih osoba koje besramno priznaju da bi sve ponovo učinili". Eggleston se u izjavi za Radiosarajevo.ba osvrnula i na pozive za preispitivanje Kordićevog puštanja za prijevremenu slobodu.

"Kako je Kordiću 2014. godine odobreno prijevremeno puštanje na slobodu bez ikakvih uvjeta, Mehanizam u vezi sa njim više nema nadležnosti. Mehanizam ostaje posvećen radu na borbi protiv snaga mržnje, podjela i dezinformacija na prostoru bivše Jugoslavije u okviru svojih ovlašćenja", zaključila je Eggleston.

Stanovnici Ahmića u strahu nakon izjave Darija Kordića "da bi sve ponovio"

Stanovnici Ahmića u strahu nakon izjave Darija Kordića "da bi sve ponovio"

Dario Kordić osuđen je u Haškom tribunalu na 25 godina zatvora po zapovjednoj odgovornosti za ratni zločin u srednjobosanskom selu Ahmići, nedaleko od Viteza. Pripadnici HVO ubili su 16. april 1993. godine 116 civila bošnjačke nacionalnosti, uključujući starce, žene i djecu.

Pet je osoba za taj zločin osuđeno u Haškom tribunalu. Jedan od njih je i Dario Kordić koji je nakon dvije trećine odslužene kazne pušten na uvjetnu slobodu. Godine 2020. završio je teologiju na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Do pred koju godinu istupao je na religijskim skupovima, ali se nakon prosvjeda javnosti povukao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije