Harun Cero: Rezolucija Bundestaga označila je Dodika i Čovića kao rušitelje BiH!

2
Radiosarajevo.ba
Harun Cero: Rezolucija Bundestaga označila je Dodika i Čovića kao rušitelje BiH!
Foto: Facebook/ EPA-EFE / Harun Cero

Bundestag je velikom većinom glasova zastupnika odobrio ponovno slanje vojnika Bundeswehra u sigurnosnu misiju Europske unije EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini te je istodobno prihvatio Rezoluciju o Bosni i Hercegovini, prenose agencije.

Istodobno je prihvaćena i Rezolucija stranaka vladajuće koalicije pod nazivom “Pružiti podršku Bosni i Hercegovini na putu u bolju budućnost”, kojom Bundestag od njemačke vlade traži intenziviranje angažmana u Bosni i Hercegovini.

Politolog i politički analitičar, Harun Cero, odličan poznavatelj njemačke politike, kaže da Rezolucija, koja je usvojena danas, a koju je predložila vladajuća koalicija “Semafor“, predstavlja važnu izjavu o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i njenim regionalnim implikacijama.

Suspendovane sudije i tužioci zaradili više od 800.000 maraka

Suspendovane sudije i tužioci zaradili više od 800.000 maraka

„Rezolucija je ispravna po sadržaju i bez presedana po svojoj jasnoći kada je u pitanju situacija u zemlji, kao i metodama i ciljevima uključenih aktera i jasno formulira ono što je politički važno. Između ostalog, Rezolucija poziva njemačku Vladu 'da insistira na provođenju presuda Europskog suda za ljudska prava kako bi doprinijela prevladavanju etničkih podjela u zemlji i otklanjanju ozbiljnog demokratskog deficita'“, kazao je Cero.

Prema njegovim riječima, tekst Rezolucije, u obliku u kojem je usvojen, je uravnotežen.

„On naglašava ciljano iskorištavanje navodnih etničkih razlika od strane 'nacionalističkih političkih elita zemlje u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim strankama'. SDA i Bakir Izetbegović dobro znaju da se pod tim izričito misli i na njih. Istovremeno, razlikuje se od separatističkog djelovanja političara poput Milorada Dodika i Dragana Čovića i njihovih stranaka, koje rade osmišljeno kako bi se 'uništila Bosna i Hercegovina kao država i dom raznolikog stanovništva'“, dodao je.

Ohrabrujuće je, veli Cero, što Rezolucija, s druge strane, opisuje istinske proeuropske i demokratske snage u zemlji kao „naše najbliže partnere za reforme i budućnost zemlje kao članice Europske unije“ te civilnom društvu daje veću podršku i značajno veći angažman u pregovorima i najavama procesa donošenja odluka.

„Za kraj, ovo je važan politički signal iz Njemačke i ohrabrenje za to da se da se pravim problemima napokon počne odlučno pristupati. Snagama, koje su istinski zainteresirane za demokratske promjene, rezolucija će sigurno pružiti prijeko potrebnu podršku. Da nije usvojena, politička šteta za Bosnu i Hercegovinu i za “Semafor“ koaliciju u Njemačkoj bi bila ogromna“, zaključuje Cero.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije