Izvještaj / Hahn: Nastavak podrške za BiH na putu prema EU

29. 05. 2019. u 12:16:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

"Previše smo puta razmatrali strategiju za Zapadni Balkan i htjeli smo uspostaviti fer politiku proširenja. Pozvan sam da vam predstavim, a u međuvremenu je kolegij usvojio taj paket pa vam mogu reći šta je u tom paketu. Ovogodišnji paket vodi računa o napretku na Balkanu i obuhvaća sveukupnu komunikaciju i napretku zemalja prema članstvu. Stalni angažman uključuje konkretne napretke, kao i prvi summit u 15 godina", kazao je Johannes Hahn, komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju na početku obraćanja.

Hahn je predstavo novi izvještaj o zemljama koje su žele postati članicama Evropske uniji uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Hahn je istakao da BiH mora provesti reforme, te da je EU mišljenja da podržava BiH u koracima na putu ka EU.

"Što se tiče aplikacije BiH, Komisija je dala mapu puta za reforme na planu demokratije, vladavine prava i reformu javne uprave. Po prvi put se razmatra situacija u BiH u odnosu na standarde. Prekretnica može biti mišljenje EU koje pokazuje da podržava BiH u njenim koracima. Vijeće će donijeti odluku i tu će se tretirati sve reforme na nivou BiH", podvukao je Hahn.

On je dodao da su neke od zemalja ostvarile historijske rezultate i samim tim ostavile izazov.

"Moramo reći šta je dobro tamo gdje ima dobrog. Neke zemlje su uradile jako puno, to se odnosi na Albaniju i Sjevernu Makedoniju i preporučiti će se Vijeću da otvori pregovore. Ne zatvaramo oči za ostala pitanja, kandidati moraju postići održive rezultate na određenim područjima", dodao je Hahn.

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju na početku obraćanja.

"Osnovni cilj politike EU je da nastavi uvoziti stabilnost te postoji potreba da Zapadni Balkan postigne veći progres na pomirenju. Treći izazov jeste ekonomija. Još postoje značajne slabosti, zemlje moraju nastaviti sa reformama i riješiti nezaposlenost. Ključni faktor za podizanje standarda života je regionalna integracija", poručio je Hahn.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA