Hagelberg bh. vlastima: Švedska daje novac, a neki projekti se ne završavaju

Radiosarajevo.ba
Hagelberg bh. vlastima: Švedska daje novac, a neki projekti se ne završavaju
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ambasador Švedske Anders Hagelberg

 Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg izjavio je danas u Sarajevu kako je zabrinut zbog činjenice da je stao projekat pročišćavanja otpadnih voda u Mostaru u koji je Švedska uložila 16 miliona KM.

"Moj zaključak je da je problem zbog birokratije ili su politički razlozi. Sistem je izgrađe, jednako kao i dio cjevovodnne mreže. Vidite, to je jako frustrirajuće za porezne obveznike u Švedskoj koji praktično izdvajaju za ove projekte, koji se ne završavaju". kazao je švedski ambasador tokom susreta s predstavnicima medija.

Također, podvukao je da problematičnim smatra i nedovršetak izgradnje državnog zatvora, iako su novac dali švedski i drugi donatori.

Ipak, kazao da je Švedska veoma uspješno u BiH implementira niz drugih projekata, s akcentom na rodnu ravnopravnosti, okoliš i vladavinu prava.

On je podvukao da će švedska bilateralna pomoć BiH za 2018. godinu iznositi 35 miliona KM.

"Ali da bi se stvorili rezultati za građane BiH, te stvoila vrijednost koja će opravdati novac švedskih poreznih obveznika, politički lideri u BiH moraju pokazati predanost u primjeni vladavine prava, reformskoj agendi, procesima EU integracija. Može se reći da je Švedska uvjetovana stvaranjem rezultata i političkim napretkom u BiH", rekao je Hagelberg.

On je dodao da je Švedska od sredine 90-tih godina do danas u BiH uložila milijardu KM.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije