Hag: Radovan Karadžić u četvrtak u sudnici

Radiosarajevo.ba
Hag: Radovan Karadžić u četvrtak u sudnici

Haški tribunal razmotrit će u četvrtak, 2. aprila, stanje u postupku protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koji čeka na početak suđenja za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, počinjene u BiH od marta 1992. do novembra 1995. godine. Sudsko vijeće treba da donese odluku po prigovorima Karadžića i njegovih pravnih savjetnika na optužnicu.

Jedan od njih odnosi se na učešće optuženog u, kako je navedeno u optužnici, višestrukom udruženom zločinačkom poduhvatu, a zatraženo je da se odbace dijelovi optužnice u kojima se govori da je Karadžić mogao da "predvidi" da bi neki od učesnika udruženog zločinačkog poduhvata mogli da počine zločine. Drugim preliminarnim prigovorom zatraženo je da se Karadžić oslobodi tačke 11 optužnice, koja se odnosi na uzimanje pripadnika međunarodne zajednice za taoce.

Cjelokupnu optužnicu Karadžić osporava po osnovi sporazuma sa američkim diplomatom Ričardom Holbrukom, ističući da je Holbruk nastupio u ime međunarodne zajednice kada mu je obećao da neće biti krivično gonjen ukoliko se povuče iz politike i javnog života.

Sutra se nastavlja i dokazni postupak optužbe na suđenju bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, kome se sudi za pružanje podrške srpskim snagama u BiH i Hrvatskoj, koje su počinile zločine u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici u periodu od avgusta 1993. do novembra 1995. godine.

Zastupnici odbrane bivšeg ministra odbrane "Herceg-Bosne" Brune Stojića nastavljaju sa izvođenjem svojih dokaza na suđenju u predmetu "Prlić i drugi", u kojem se šestorici bivših hrvatskih lidera u BiH sudi zbog zločina tokom hrvatsko-muslimanskog sukoba 1993. i 1994. godine.

Suđenje Milanu i Sredoju Lukiću biće nastavljeno u srijedu, 1. aprila, a očekuje se da se pobijanje dokaza odbrane okonča najkasnije do petka, 3. aprila, dok bi završne riječi trebalo da se podnesu 8. aprila. Milan i Sredoje Lukić optuženi su za zločine nad muslimanskim stanovništvom u Višegradu 1992. godine.

Suđenje sedmorici oficira vojske i policije RS, koji su optuženi za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine, biće nastavljeno u srijedu, 1. aprila, a sudsko vijeće je naložilo Tužilaštvu da podnese novi zahtjev za dodatno izvođenje svojih i pobijanje dokaza odbrane, poslije čega će ubrzo biti poznato i vrijeme okončanja postupka.

FTV/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije