Hadžin Potok - Bogovolja: Privremeno otvoren novi granični prijelaz s Hrvatskom

Fena
Hadžin Potok - Bogovolja: Privremeno otvoren novi granični prijelaz s Hrvatskom
Granični prijelaz Hadžin Potok - Bogovolja u općini Cazin privremeno je otvoren za međunarodni putnički saobraćaj.

Ova je odluka od velike važnosti za stanovništvo Bosanske krajine, ali i susjedne Hrvatske, jer će biti rasterećeni granični prijelazi Izačići i Maljevac.

Komandir Jedinice GP Izačić Arman Midžić izjavio je da to predstavlja prekategorizaciju graničnog prijelaza iz prekograničnog, na kojem se granica mogla preći samo s propusnicom, u međunarodni koji sada mogu koristiti svi građani.

Posebnu korist imaće stanovništvo u ovom dijelu BiH, ali i u susjednoj Hrvatskoj, kako zbog činjenice da sa obje strane granice imaju poljoprivredna imanja, šumu, do kojih su putovali i do stotinjak kilometara, tako i zbog čestih prelazaka granice prilikom dolaska kući iz zapadnoevropskih zemalja.

Prvi korisnici graničnog prijalaza istakli su da će to predstavljati veliku korist za građane s obje strane granice, a tako i za općinu Cazin.

Ovim je znatno skraćen put prema Dalmaciji, Zagrebu, Sloveniji, ali i ostalim europskim zemljama, jer primjerice do tzv. ličke magistrale je 16 kilometara. U tom pravcu već su pokrenute aktivnosti da dobije stalni status međunarodnog putničkog saobraćaja i to iz lokalnih zajednica sa obje strane granice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije