Ivanica: Počela gradnja novog graničnog prijelaza između BiH i Hrvatske

Radiosarajevo.ba
Ivanica: Počela gradnja novog graničnog prijelaza između BiH i Hrvatske
/ Foto: UIOBiH
Na svečanosti u Ivanici obilježen je početak izgradnje novog međunarodnog graničnog prijelaza između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Prema rokovima iz ugovora potpuno novi granični prijelaz Ivanica, čija vrijednost iznosi 1,7 miliona KM, trebao bi biti otvoren u roku od šest mjeseci.

Početak radova obilježen je posjetom gradilištu direktora UIOBiH Mire Džakule, načelnika Općine Ravno Andrije Šimunovića, te gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića.

Projekt izgradnje međunarodnog graničnog prijelaza Ivanica urađen je u skladu sa svim standardima Europske unije kako bi zadovoljio sve tražene potrebe za promet putnika i roba, a posebno roba koje zahtijevaju fitosanitarni inspekcijski nadzor.

Prijelaz će imati ukupno četiri traka - dvije za ulaz u BiH, dvije za izlaz - a postojat će dio za putnički promet i dio za teretna motorna vozila. 

Na terminalu koji se nalazi uz sam granični prijelaz bit će smještene i sve inspekcijske službe, čije prisustvo je potrebno zbog kategorizacije graničnog prijelaza i dozvoljenu vrstu roba koje mogu prelaziti na ovom prijelazu.

Rok za završetak izgradnje novog međunarodnog graničnog prijelaza Ivanica je 180 dana od početka radova. Vrijednost izgradnje novog graničnog prijelaza Ivanica ukupno je 1,7 miliona KM i bit će finansiran iz budžeta UIO.

Podsjećamo, izgradnja novog prijelaza Ivanica kasni gotovo tri godine i to zbog problema oko eksproprijacije zemljišta. UIO je odmah uspjela kupiti 2.500 kvadrata, a sporno je bilo 700 kvadrata gdje su postojala tri vlasnika s kojima se nikako nije mogao postići dogovor.

Tek po okončanju svih aktivnosti pred nadležnim institucijama i po pribavljanju svih neophodnih dozvola za gradnju, danas je svečano obilježen početak radova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije