Hadžikadić: Dodik se 'kao' inati, a stranci se 'kao' nešto bune

1
Radiosarajevo.ba
Hadžikadić: Dodik se 'kao' inati, a stranci se 'kao' nešto bune
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

"Danas je Milorad Dodik potpisao ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona i objavljivanju zakona i drugih propisa entiteta RS. Prema tome, Službeni glasnik RS-a neće objavljivati odluke Visokog predstavnika, što je zvanično prvi Dodikov nelegalan potez nakon Schmidtove odluke, jer je proglasio poništeni zakon."

Navodi ovo danas Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platofrme za progres.

On dodaje kako "ne smijemo zaboraviti da su svi Dodikovi potezi u RS-u skoro jednoglasno podržani od strane pozicije i opozicije": "Upravo u tome i leži najveći problem, jer sklanjanje Dodika u takvoj atmosferi nosi rizike."

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

"Drugi veliki problem je šutnja državne vlasti, čiji je i Dodik dio. Dodikovi koalicioni partneri pokušavaju stvoriti pozitivniju sliku u javnosti, pravdajući tako svoj ostanak u vlasti. Njihove oči su uprte u OHR i strance, jer su svi svjesni da je Dejton obesmišljen i nadaju se da će neko izvana donijeti rješenje za problem sa kojim se ne znaju suočiti. A više od svega, stvarni stav međunarodne zajednice, vrlo je upitan, što dokazuju prazna saopćenja na Dodikovo rušenje ustavnog poretka i mlake mjere visokog predstavnika.

Sada ćemo vidjeti efikasnost Schmidtovih mjera, odnosno, da li će Tužilaštvo zaista i djelovati u ovom slučaju. Ako se to ne desi, imamo jasan znak da je sudbina Bosne i Hercegovine neizvjesnija nego što smo mislili, jer otvoreno rušenje ustavnog poretka države i međunarodnog sporazuma ne povlači baš nikakvu sankciju.

Odnos Dodika i stranaca meni izgleda baš ovako: On se 'kao' inati, oni se 'kao' nešto bune", zaključio je u reakciji Mirsad Hadžikadić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije