Hadžići: U Centru za smještaj migranata već 220 osoba - upravo stiže još 60

L. R.
Hadžići: U Centru za smještaj migranata već 220 osoba - upravo stiže još 60
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Migranti u Centru u Hadžićima

U Centru za smještaj migranata u Hadžićima, koji se nalazi na lokaciji bivše kasarne Ušivak i koji je otvoren jučer, nalazi se već 220 osoba, saznaje Radiosarajevo.ba.

U ovom trenutku, kako smo doznali, ekipe Međunarodne organizacije za migracije (IOM) očekuju još šezdesetak migranata, koji autobusima stižu u Centar. Radi se o ljudima koji nisu mogli ući u Unsko-sanski kanton - podsjećamo, tamošnja policija od jučer brani ulazak migrantima na teritoriju kantona. 

Migranti koji su trenutno u Centru ručaju, a udruženje Pomozi.ba obezbijedilo je tri obroka. Migranti, ali i lokalni zaposlenici, posebno hvali posvećenost članova ovog udruženja.

U Centru je smješteno, zasad, šest obitelji i nekolicina lakših bolesnika, koji su još sinoć izolovani.

Podsjećamo da je u Centru postavljeno 66 kontejnera u kojima su kreveti za oko 400 migranata. Obezbijeđene su i grijalice, migranti će moći da održavaju ličnu higijenu, te peru i suše odjeću, ali i da učestvuju u sportskim aktivnostima, imat će i TV salu...

Migranti će imati slobodu kretanja, ali će se u Centar morati vratiti u večernjim satima.

Dragan Mektić, državni ministar sigurnosti, ranije je najavio da će svi migranti u BiH koji se trenutno nalaze van prihvatnih centara biti smješteni u Ušivak. Inače, objekt je ustupilo Vijeće ministara naše zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije