Hadžibajrić: Zbog izduvnih plinova 40 posto vozila ne bi moglo na ulicu

Radiosarajevo.ba
Hadžibajrić: Zbog izduvnih plinova 40 posto vozila ne bi moglo na ulicu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ibrahim Hadžibajrić

Na svom zvaničnom Facebook profilu povodom problema zagađenja zraka u glavnom gradu oglasio se i načelnik sarajevske općine Stari Grad i predsjednik stranke Nezavisna bosanskohercegovačka lista Ibrahim Hadžibajrić

"Prije rata u Sarajevu je na 10 gradskih općina bilo registrirano oko 43.000 vozila, a sada na devet općina imamo više od 150.000. Prilikom registracije svako motorno vozilo treba proći tehnički pregled, ali detaljni. Samo po pitanju izduvnih plinova, uvjeren sam da oko 40 posto vozila ne bi moglo na ulicu", istakao je Hadžibajrić. 

Dodao je da je između ostalog veliki uzročnik zagađenja i divlja infrastruktura, posebno u donjem dijelu grada.

"Zrak zbog višespratnica ne može da struji. Još iz vremena Austro-Ugarske, s lijeve i desne obale Miljacke ostavljao se prostor za zrak. Rečeno je da ni s jedne strane nije preporučljivo da se prave zgrade sa više od četiri sprata. Međutim, sada dolje niču neboderi, niko to više ne poštuje. Sarajevo je kotlina i mora imati propusnost kada je strujanje zraka u pitanju", poručio je Hadžibajrić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije