Hadžibajrić i ostali: Da li će osumnjičenima biti određena mjera kućnog pritvora?

3
Radiosarajevo.ba
Hadžibajrić i ostali: Da li će osumnjičenima biti određena mjera kućnog pritvora?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Privođenje Ibrahima Hadžibajrića

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo predalo je zahtjev za produženje pritvora Ibrahimu Haždibajriću i Almi Destanović.

Odluka Suda bit će poznata tokom dana, a advokatica Marsela Bajramović koja zastupa Almu Destanović kazala je za portal Radiosarajevo.ba kako je za svoju stranku tražila kućni pritvor.

"Tražili smo kućni pritvor s nadzorom kao alternativu pritvoru. Nadam se i vjerujem da će Sud donijeti ispravnu odluku, mi smo iznijeli svoje argumente. Moja klijentica je, između ostalog, majka trogodišnjeg djeteta, predložili smo da sve putne isprave nje i dijeteta predamo tako da nema opasnosti od bijega", izjavila je Bajramović.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

"Ukoliko Sud mojoj klijentici ne odredi kućni pritvor, radi se o diskriminaciji. Jedna osumnjičena je puštena da se brani sa slobode, a situacija nije ni blizu kao kod moje klijentice. U slučaju kućnog pritvora moja klijentica neće odlaziti na posao i nema uslova i predispozicija za ponavljanje djela", zaključila je Bajramović.

Podsjetimo, u sklopu akcije kodnog naziva "Start" (u kojoj su učestvovali i FBI i Europol), pod nadzorom postupajućih tužilaca Tužilaštva KS, pripadnici MUP-a KS lišili su slobode načelnika opštine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića i njegovog sina Seida Hadžibajrića, Elmedina Karišika i sekretaricu Opštine Almu Destanović.

Tužilaštvo KS tereti ih za krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja/ovlaštenja, pranje novca, primanje i davanje dara.

Tužilaštvo KS zatražilo još dva mjeseca pritvora za Ibrahima Hadžibajrića

Tužilaštvo KS zatražilo još dva mjeseca pritvora za Ibrahima Hadžibajrića

Sumnjiče se da su od 2019. do maja 2023. godine Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik organizirali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i druge osobe.

Pojedini članovi grupe su međusobno komunicirali putem aplikacije Sky, kako bi prikrili tragove i u konačnici dogovarali počinjenje krivičnih djela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije