Hadžiahmetović: U januaru i februaru možda neće biti dovoljno gasa za KS

2
L. M.
Hadžiahmetović: U januaru i februaru možda neće biti dovoljno gasa za KS
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Sa današnje press konferencije Vlade KS

Vlada Kantona Sarajevo organizovala je danas hitnu press konferenciju povodom najava da će poskupjeti plin u ovom kantonu.

Prethodnih nekoliko mjeseci cijene plina rasle su ne samo u BiH, nego i na svjetskom nivou.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto pozvao je Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da do utorka naredne sedmice jave na koji način planiraju učestvovati u subvenciji cijene plina, budući da je u posljednjih nekoliko mjeseci porasla za 37,8 posto.

Alen Pleh osuđen na osam godina zatvora

Alen Pleh osuđen na osam godina zatvora

Naglasio je da je prvo poskupljenje plina bilo 1. novembra za 23 posto, a drugo 1. januara za 11 posto. 

"Energoinvest po jednoj cijeni kupuje plin, u koju mi nemamo uvid, a po drugoj cijeni ga naplaćuje. To je vrlo netransparentno", poručio je Forto.

Ministar komunalne privrede KS Enver Hadžiahmetović kazao je da su dobili informaciju od Energoinvesta da ove zime možda neće biti dovoljno gasa za ovaj kanton.

"Mi dobijamo oko milion kubika, međutim ako budu veći minusi, -5 ili -10 potrebna je veća količina gasa. Dobili smo informaciju da Energoinvest ima ograničene količine od Gasproma i može se desiti da u datom trenutku pristisak opadne i da onda Toplane moraju ići na alternativna goriva, a to bi bio strašan problem", kazao je Hadžiahmetović.

Dodao je da će tražiti da Energovinest osigura gas iz drugih izvora, ili da se omogući Vladi KS da to sama učini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije