Hadžiabdić: Naš cilj je da se izbori u Stocu održe do kraja januara

Radiosarajevo.ba
Hadžiabdić: Naš cilj je da se izbori u Stocu održe do kraja januara
Screenshot / N1
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je poništila izbore u Stocu, koji su prekinuti nemilim scenama na dan izbora 2. oktobra, a tim povodom danas se javnosti obratila i predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić.

Ona je u obraćanju javnosti potvrdila da su izbori u Općini Stolac poništeni, trenutno nepravosnažnom odlukom, te da je CIK BiH donio još dvije odluke koje su u uskoj vezi s održavanjem ponovljenih izbora u ovom hercegovačkom gradu

"Prva odluka je dakle poništavanje izbora u općini Stolac. Danas je CIK BiH bio na strani opredjeljenja da se izbori poništavaju na 23 biračka mjesta od ukupno 24. Poništeni izbori na gotovo svim redovnim biračkim mjestima, te iz tri mobilna tima, kao i glasovi s jednog mjesta gdje se glasalo na nepotvrđenim glasačkim listićima", kazala je Hadžiabdić, te dodala da će u opticaju za novo brojanje ostati samo glasovi s listića koje je prikupio mobilni tim broj 2 u ovom gradu, a tokom održavanja lokalnih izbora 2. oktobra.

Takva odluka donesena je na osnovu istrage CIK-a BiH, prema kojoj utvrđeno da je mobilni tim 2 svoj posao obavio na vrijeme, prije nemilih događaja koji su prekinuli izbore u Stocu, te da su njihovim glasovi validni. Ipak, na takvu odluku negodovali su pojedini članovi CIK-a, kazavši kako bi izbore trebali prekinuti na svim biračkim mjestima.

Druga odluka koju su donijeli članovi CIK-a danas odnosi se na izbornu administraciju u ovom gradu, tačnije rečeno na imenovanje privremene Općinske izborne komisije Stolac. Ova privremena izborna komisija imat će mandat do potvrđivanja rezultata ponovljenih izbora u Stocu, a za njenog predsjednika izabran je Jozo Martić, općinski pravobranilac Stoca.

Još jedan od problema jeste i finansiranje ponovljenih izbora u Stocu, a članovi CIK-a su trećom odlukom našli rješenje i za taj problem.

"Posljednja odluka odnosi se na potraživanje sredstava iz budžetskih rezervi za održavanje izbora u Stocu, te se potražuje iznos od 19.000 KM, koji se treba osigurati za troškove poput ponovnog štampanje glasačkih listića, istih biračkih spiskova, naknade i obrasce", istaknula je Hadžiabdić u svom obraćanju.

Dodala je i da odluka o poništenju izbora u Stocu još uvijek nije pravosnažna, te će njena pravosnažnost tek biti potvrđena u narednim danima, tačnije kad prođe rok za žalbe koji traje dva dana. Ako bude nekih žalbi na ovu odluku, o njima će odlučivati Sud BiH.

"Naši planovi idu u tom pravcu da se ovi izbori moraju održati krajem ovog mjeseca ili u prvoj sedmici februara. Mislim da bi se to moglo ispoštovati, a mi u ovom vremenu dok čekamo potvrdu pravosnažnosti odluke, vršimo pripreme za ponavljanje izbora u ovom gradu", zaključila je Hadžiabdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije