Poništeni izbori u Stocu, građani će uskoro ponovo birati lokalnu vlast

E. H.
Poništeni izbori u Stocu, građani će uskoro ponovo birati lokalnu vlast
Više od tri mjeseca nakon što je, tokom lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, prekinut izborni proces u Stocu, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovina donijela je odluku da izbori u ovom gradu budu poništeni.

Nakon brojnih peripetija proteklih mjeseci u vezi sa slučajem prekida izbora u Stocu, CIK BiH odlučio je da će građani ovog bh. grada na pojedinim biračkim mjestima ponovo birati svoje predstavnike u lokalnoj vlasti, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz Ureda za odnose s javnošću CIK-a BiH.

Ako ova odluka postane pravosnažna, CIK BiH će odrediti novi termin izbora u Stocu, a to bi moglo biti vrlo skoro jer je rok za žalbe na ovu odluku dva dana, nakon čega počinje proces potvrde njene pravosnažnosti. Nakon što se i taj proces završi, zakonom je predviđeno da u roku od 14 dana, nakon što odluka postane pravosnažna, CIK mora raspisati nove izbore u Stocu.

Ipak, ovom odlukom poništeni su izbori samo na nekim biračkim mjestima, tačnije na 20 redovnih biračkih mjesta te rezultati tri mobilna tima, zbog čega su pojedini članovi CIK-a bili protiv ove odluke, jer smatraju da je izbore trebalo poništiti na svim izbornim mjestima.

Podsjećamo, izbori u ovom bh. gradu prekinuti su nakon incidenata na pojedinim biračkim mjestima, a sve to dovelo je do toga da s izbornih listi budu skinuti kandidati Salmir Kaplan, Demir Mahmutćehajić, Ahmet Ljubović i Božo Raguž. Oni su također sankcionirani novčanim kaznama, kao i njihove partije.

Razrješenjem dužnosti kažnjeni su predsjednik i članovi Općinske izborne komisije Stolac, Ivan Perić, Meliha Kapor i Avdo Jaganjac, a izrečene su i novčane kazne za 35 članova biračkih odbora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije