Gvozden Lukić optužen za ratni zločin u Zaklopači

Fena
Gvozden Lukić optužen za ratni zločin u Zaklopači
Radiosarajevo.ba / Sud BiH
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Gvozdena Lukića, (1949.) iz mjesta Metaljka, općina Milići, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) u proljeće 1992. godine počinio ratni zločin nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u mjestu Zaklopača, općina Milići.

Zločin za koji se optuženi tereti počinjen je 17. maja 1992. godine, prilikom organiziranog vojnog i policijskog napada na selo Zaklopača.

Svjestan da njegove radnje čine dio napada, u uniformi i naoružan, sa još dvije naoružane osobe, optuženi se tereti da je uočio na jednoj lokaciji grupu civila bošnjačke nacionalnosti od malobrojnih preživjelih stanovnika Zaklopače, među kojima civile muškarce, žene i djecu te su iz grupe izdvojili tri muškarca, civila bošnjačke nacionalnosti, poznatog identiteta, i u namjeri da ih liše života odvezli u pravcu Vlasenice, da bi ubrzo na raskrsnici, na proširenju, naredili oštećenima da izađu iz vozila i pucajući iz pušaka ubili trojicu muškaraca bošnjačke nacionalnosti.

Posmrtni ostaci žrtava su pronađeni i ekshumirani iz masovnih grobnica te identificirani nakon rata.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti, a optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije